CONFERINŢA MEDIAFAX - Savu: Există 17 molecule aprobate prin HG care vor fi introduse pe lista de medicamente compensate

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că există 17 molecule aprobate prin hotărâre de guvern care se vor adăuga listei actuale a medicamentelor compensate.

206 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Savu: Există 17 molecule aprobate prin HG care vor fi introduse pe lista de medicamente compensate

CONFERINŢA MEDIAFAX - Savu: Există 17 molecule aprobate prin HG care vor fi introduse pe lista de medicamente compensate (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Există 17 molecule care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern. Pentru acestea, în următoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea acestor medicamente. Acestea vor fi aprobate în următoarele zile şi apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adaugă listei actuale a medicamentelor", a spus Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a precizat că obiectivul principal este ca, în perioada următoare, să existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie "sincopa care a existat în ultimii şase ani" şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente.

Marius Savu a mai spus că tot în următoarea perioadă va începe evaluarea completă a listei din punctul de vedere al scoaterii unor medicamente vechi.

"Există şi medicamente care şi-au depăşit impactul terapeutic în cei 20-30-50 de ani de folosinţă. Dacă în ultimii şase ani, nu au fost introduse medicamente noi, nici nu au fost scoase din cele vechi, şi până la urmă, cu un buget limitat, trebuie să se găsească cele mai bune soluţii de utilizare a banilor", a precizat Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a adăugat că urmează să fie finalizate criteriile pe baza cărora lista de medicamente compensate va fi reevaluată. Aceste criterii se bazează în principal pe evaluări ale instituţiilor internaţionale, care fac acest lucru în activitatea lor curentă, la care se vor adăuga punctele de vedere ale comisiilor din România.

"Sperăm să avem medicamente noi eficiente, care să poată fi accesate de pacienţii români, dar şi să renunţăm la consumatoarele de fonduri. Sunt anumite medicamente care se prescriu în momente total nelalocul lor şi care consumă fonduri ce ar putea fi date celor care într-adevăr au nevoie", a mai spus Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a precizat că, în luna octombrie, lista de medicamente compensate urmează să fie funcţională pentru cele 17 molecule autorizate.

"Comisiile de specialitate şi-au spus punctul de vedere despre protocol, respectiv care sunt pacienţii cărora li se indică acele medicamente, pe ce perioadă este indicat tratamentul şi care sunt criteriile de includere sau excludere din listă", a mai spus Savu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, sunt discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.

Parteneri ai evenimentului au fost  LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici