Conferinţă ZF - Ciurchea: Evaluăm internările de zi, după ce în două luni s-au triplat cazurile în unele spitale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va evalua internările de zi, după ce la două luni de la intrarea în funcţiune a pachetului de servicii de bază, numărul cazurilor s-a triplat în unele spitale, în timp ce în altele nu s-a respectat contractul, a anunţat marţi preşedintele CNAS Vasile Ciurchea.

56 afișări
Imaginea articolului Conferinţă ZF - Ciurchea: Evaluăm internările de zi, după ce în două luni s-au triplat cazurile în unele spitale

Ciurchea: Evaluăm internările de zi, după ce în două luni s-au triplat cazurile în unele spitale (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Pachetul de bază este un pas important. Apar paşi pe care nu i-ai prevăzut înainte. Mi-aş fi dorită să existe asigurări private, să am cu cine să împart riscul financiar, dar nu avem. Sigur, pachetul de bază este generos şi atunci asigurările private îşi fac loc cu greu. Dar vă promit că vom realiza şi asigurări private. Pachetul a fost construit încercând să se culeagă şi de ici, şi de colo. S-a ajuns la un număr de 200 de diagnostice care sunt în acest pachet, o altă sută în pachetul de diagnostic, toate fiind în ambulatoriu. De ce în ambulatoriu? Pentru că este mai ieftin decât a sta în spital şi pentru pacient este important să se întoarcă seara în mediul lui, decât să stea pe un pat de spital", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la ZF Pharma & Health Summit '14.

Vasile Ciurchea a precizat că, după două luni de funcţionare a pachetului de servicii medicale de bază, sunt spitale în care se internează, în regim de spitalizare de zi, şi ce trebuie, şi ce nu trebuie.

"Sunt spitale care şi-au triplat numărul de internări de zi şi spitale care nu-şi fac numărul contractat. Am început să ne punem problema de ce într-o parte se internează şi ce trebuie, şi ce nu trebuie, iar în altă parte, ori nu au înţeles, ori nu au adresabilitate. De aceea, suntem într-un proces de evaluare a ceea ce se întâmplă - ca să nu le numesc controale -, neintervenind în actul medical, ci încercând să înţelegem dacă s-au respectat termneii din contractul cadru şi din norme", a mai spus preşedintele CNAS.

Ciurchea a subliniat că prin controlul CNAS nu se intervine în actul medical, deşi în străinătate este o practică, ci se urmăreşte respectarea contractelor.

"Unde sunt foarte multe internări, se pune problema dacă sunt şi bani de plată. Acolo unde sunt puţine internări, apare problema că nu sunt bani de salarii. Vreau să fac menţiunea că nicăieri în lume sistemul de asigurări nu asigură salarii, ci servicii medicale, la o plată justă sau un cost efectiv. Recunosc că sistemul din România nu are atâţia bani cât ar dori fiecare, dar dorim să ne apropiem de o valoare reală a costurilor serviilor medicale", a mai spus Vasile Ciurchea.

Preşedintele CNAS a adăugat că o problemă o reprezintă şi listele de aşteptare, pentru că un pacient nu poate accepta că un control RMN la cerere sau care nu reprezintă o urgenţă, poate fi făcut peste trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici