Consiliile judeţene de la graniţa cu Ungaria pot depune proiecte transfrontaliere de 30 de milioane euro

Consiliile judeţene din Bihor, Satu Mare şi Timiş vor putea depune în perioada următoare proiecte transfrontaliere pe sănătate finanţate prin Programul România – Ungaria, în valoare de 30 de milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

202 afișări
Imaginea articolului Consiliile judeţene de la graniţa cu Ungaria pot depune proiecte transfrontaliere de 30 de milioane euro

Consiliile judeţene de la graniţa cu Ungaria pot depune proiecte transfrontaliere de 30 de milioane euro (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, după o şedinţă de lucru care a avut loc la sediul instituţiei pe care o conduce, că s-a indentificat o soluţie pentru deblocarea proiectelor, în condiţiile în care această problemă trena de 8 – 9 luni.

„La sediul CJ Bihor din Oradea a avut loc o întâlnire de lucru pentru identificarea soluţiilor de deblocare a proiectelor transfrontaliere finanţate prin Programul România – Ungaria, proiecte strategice pe sănătate ale judeţelor de lângă graniţă – Bihor, Satu Mare şi Timiş. Problema era că de circa 8 – 9 luni ne chinuiam, erau aspecte legate de ajutorul de stat, care însemna că dacă nu sunt bine lămurite lucrurile, exista posibilitatea returnării sumelor peste câţiva ani. După discuţii s-a găsit varianta ca cei de la Consiliul Concurenţei să emită un aviz din care rezultă că nu intrăm sub problematica ajutorului de stat, astfel că primim undă verde şi putem depune în următoarele două-trei luni proiectele strategice pe sănătate, care au o valoare de peste 30 de milioane de euro, fonduri europene aferente Programului România – Ungaria”, a spus Pasztor.

Potrivit acestuia, judeţul Bihor are un proiect strategic pe sănătate referitor la oncologie, în valoare de 10 milioane de euro, care priveşte dotarea cu echipamente medicale moderne pentru sistemul de urgenţă şi diagnostic al spitalelor din oraşele Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd.

„Partenerii din Ungaria au rezolvat problema similară printr-o hotărâre de guvern”, a mai spus preşedintele CJ Bihor.

Pasztor a subliniat că la întâlnirea de lucru de la Consiliul Judeţean Bihor a participat şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a dat asigurări că partea care revine ministerului va fi în regulă.

Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis, vineri, referitor la întâlnirea de lucru de la CJ Bihor, ministrul Florian Bodog a arătat că s-a reuşit să se ajungă la o înţelegere şi s-au făcut paşi importanţi „pentru a debloca o situaţie cu care se confruntă consiliile judeţene din Vestul ţării care doresc să depună proiecte tranfrontaliere pe domeniul sanitar”.

„Am convenit ca, la solicitarea acestor consilii judeţene, Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Concurenţei să elaboreze şi să transmită documentaţiile necesare astfel încât la data lansării liniei de finanţare, adică pe 1 iunie, aceşti beneficiari să poată depune proiectele strategice pe domeniul Sănătăţii fără a întâmpina probleme privind interpretarea unor prevederi pe tema unui potenţial ajutor de stat”, a precizat Bodog.

La întâlnirea de la CJ Bihor au participat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin-Ionel Dobra, precum şi reprezentanţii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria (BRECO).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici