Drumuri închise şi copaci doborâţi de vremea rea, în Iaşi. Teiul lui Eminescu, AFECTAT

Opt drumuri judeţene din Iaşi sunt închise, iar echipajele de intervenţie acţionează cu mai multe utilaje pentru deszăpezire. Zborurile au întârziere între 3 şi 5 ore, iar din cauza vântului puternic şi a zăpezii, zeci de copaci au fost doborâţi la pământ, fiind afectat şi Teiul lui Eminescu.

1353 afișări
Imaginea articolului Drumuri închise şi copaci doborâţi de vremea rea, în Iaşi. Teiul lui Eminescu, AFECTAT

Drumuri închise şi copaci doborâţi de vremea rea, în Iaşi. Teiul lui Eminescu, AFECTAT (Imagine: Lucian Muntean/ Mediafax Foto)

Circulaţia în Iaşi se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar 8 drumuri judeţene sunt închise din cauza zăpezii viscolite. Este vorba drumurile judeţene Ciorteşti-Dolheşti, Moşna-Bohotin, Ţibăneşti-Dagâţa, Ruginoasa-Helesteni, Kogălniceni-Oboroceni, Paşcani-Mirosloveşti, Măcăreşti-Grozeşti, Tătăruşi-Iorcani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Vlad Ciobanu „contractul pentru viabilitatea drumurilor judeţene a fost prelungit până mâine (sâmbătă – n.r.) la ora 18.00 pentru a se putea deszăpezi toate tronsoanele de drumuri judetene afectate”.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de intervenţie acţionează cu 10 autocamioane de tip lamă cu sărăriţă, patru autogredere, două freze şi patru încărcătoare frontale.

Din cauza vântului puternic din ultimele ore şi a căderilor abundente de zăpadă, zeci de copaci din municipiul Iaşi au fost rupţi sau doborâţi la pământ.

Chiar şi copacul simbol al Iaşului a fost afectat, mai multe crengi din Teiul lui Eminescu din Parcul Copou s-au rupt în cursul zilei de vineri.

„Am observat şi o problema gravă la Teiul lui Eminescu. Am făcut evaluări împreună cu inspectorii de la Agenţia de Protecţia Mediului şi o să facem o scurtă intervenţie de corectare a coroanei pentru a nu se duce efectiv mai jos spre tulpină", a declarat primarul Mihai Chirica.

Totodată, şase zboruri au plecat cu întârziere, vineri, de pe Aerportul din Iaşi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, deşi utilajele au lucrat continuu pentru a curăţa pista şi pentru a degivra avioanele.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Iaşi, Elena Troia, a declarat că au plecat cu întârziere cuprinsă între 3 şi 5 ore cursele aeriene spre Otopeni, Londra, Timişoara şi TelAviv.

De asemenea, vineri a fost nevoie de intervenţia echipelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la mai multe cazuri medicale. Este vorba despre două gravide care au fost transportate la maternitate, dat şi de bolnavi cronici.

„O gravidă din localitatea Ţibăneşti a fost transportartă cu o autospecială de victime multiple. Gravida a născut în autospecială sub îngrijirea şi asistarea unui cadru medical de la Serviciul de Ambulanţă şi predată în siguranţă la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi. A doua gravidă este din localitatea Dagâţa. S-au deplasat echipajele noastre spre acea localitate cu şenilata şi un ATVM. Din cauza drumului greu praticabil s-a reuşit preluarea gravidei cu ajutorul elicpoterului SMURD, gravida în vârstă de 23 de ani fiind transferată la maternitatea de gardă”, a declarat mr. Silvia Bolohan, de la ISU Iaşi.

A fost nevoie de intervenţia autospecialelor ISU şi în localitatea Măcăreşti din comuna ieşeană Prisăcani, de unde au fost preluaţi doi pacienţi, unul cu ciroză hepatică şi unul cu tuberculoză pulmonară.

În judeţul Iaşi, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 28A Târgu Frumos - Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.

În judeţele Moldovei au fost probleme grave şi cu alimentarea cu energie electrică.

Potrivit reprezentanţilor DelGaz, 12 linii de înaltă tensiune din judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău sunt avariate ca urmare a condiţiilor meteorologice. Situaţia cea mai gravă rămâne însă în judeţul Vaslui.

„23 stâlpi de înaltă tensiune sunt rupţi în zona Bârlad, ceea ce a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică în estul şi sudul judeţului. Echipele Delgaz Grid încearcă reluarea alimentării cu energie în municipiul Bârlad, printr-o linie din judeţul Bacău”, au anunţat reprezentanţii DelGaz printr-un comunicat de presă.

La ora transmiterii acestei ştiri, sunt zeci de localităţi fără curent electric în toate judeţele Moldovei, respectiv două localităţi în Botoşani, 43 în Iaşi, 24 în Neamţ şi 20 în Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici