Consiliul pentru IMM-uri: Proiectul Codului Muncii ne mulţumeşte în esenţă, este echilibrat

Reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri spun că varianta de modificare a Codului Muncii propusă de Guvern îi mulţumeşte "în esenţă", fiind un proiect echilibrat şi cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piaţa muncii, deşi consideră că mai sunt aspecte care trebuie schimbate.

59 afișări
Imaginea articolului Consiliul pentru IMM-uri: Proiectul Codului Muncii ne mulţumeşte în esenţă, este echilibrat

Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentru angajatori sau doar pentru angajaţi şi contribuie la o flexibilizare a relaţiilor de muncă. În esenţă ne mulţumeşte acest proiect pentru că ne apropiem mai mult de practica din Europa care creează condiţii de creştere economică. Desigur că mai sunt o serie de aspecte care trebuie reglate, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR, n.r.) are un set de propuneri de îmbunătăţire ale reglementărilor privind angajatorii", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Nicolescu menţionează că este necesară îmbunătăţirea dispoziţiilor Codului Muncii şi a reglementărilor privind piaţa muncii, având în vedere existenţa numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare şi concediere, un grad exagerat de protecţie având ca efect descurajarea ocupării şi afectând competitivitatea, fără promovarea corespunzătoare a interesului pentru formare profesională şi perfecţionare continuă, pentru mobilitate teritorială şi profesională.

"Angajatorii trebuie să îşi poată stabili în mod just şi onest propria politica de personal, ţinând cont de situaţia economică instabilă şi de dificultăţile cu care se confruntă", a arătat Nicolescu.

În acest sens CNIPMMR solicită menţinerea în cuprinsul Codului Muncii a principiilor de organizare şi funcţionare a patronatelor, fără modificarea denumirii lor în organizaţii de angajatori şi fără abrogarea dispoziţiilor actuale şi menţinerea reglementărilor privind scopul CES.

Totodată, reprezentanţii IMM-urilor solicită menţinerea definiţiei actuale a conflictelor de muncă şi neincluderea în această sferă a conflictelor care vizează interese sociale ale salariaţilor, care vor genera efecte grave atât asupra angajatorilor bugetari, cât şi privaţi, precum şi eliminarea modificării creşterii cu 5 zile lucrătoare a duratei preavizului acordat de angajator în cazul concedierii colective, în special pentru IMM-uri, cu menţinerea unui termen echivalent pentru preavizul în cazul demisiei.

Alte propuneri vizează menţinerea suspendării contractului individual de muncă ca sancţiune disciplinară, dar şi îmbunătăţirea reglementărilor normării muncii, cu stabilirea instituţiei publice din România competentă să informeze angajatorii cu privire la conţinutul normativelor existente şi să le publice.

"Îmbunătăţirea cadrului legal privind relaţiile de muncă, prin eliminarea barierelor birocratice şi reducerea fiscalităţii asupra locurilor de muncă va contribui la creşterea competitivităţii, cu efecte pozitive asupra ocupării (înfiinţării de noi locuri de muncă şi menţinerii celor existente în prezent), mai ales în contextul socio-economic actual, marcat încă de criza financiară şi de un şomaj ridicat , în condiţiile în care Comisia Naţională de Prognoză a estimat pentru anul 2011 o rată a şomajului de 8%, aferentă unui număr de 720.000 de persoane fără un loc de muncă, dintre care doar 435.000 indemnizate", au mai adăugat reprezentanţii CNIPMMR.

Guvernul negociază în prezent cu partenerii sociali proiectul de Cod al Muncii propus de Executiv, ultima întâlnire având loc joi.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că în întâlnirea de joi cu premierul au fost acceptate 17 propuneri de modificare a Codului Muncii formulate de partenerii sociali, în timp ce alte trei au rămas în discuţie.

Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizează perioada de preaviz, care să fie 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere, precum şi cea care se referă la perioada de stagiu pentru absolvenţi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, în proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 şi, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici