Constanţa: Peste 90 la sută dintre elevii musulmani s-au înscris la ora de religie islamică

Peste 90% din cei circa 5.000 de elevi musulmani din judeţul Constanţa s-au înscris la ora de religie islamică, alţii optând pentru studiul în cadrul unor ONG-uri, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, spunând că e mai bine ca educaţia religioasă să se facă în şcolile de stat.

475 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Peste 90 la sută dintre elevii musulmani s-au înscris la ora de religie islamică

Şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, a declarat că nu sunt probleme deosebite cu privire la studiul religiei islamice în şcolile din judeţul Constanţa şi că majoritatea elevilor de religie musulmană au optat pentru a face în continuare orele de religie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În judeţul nostru sunt aproximativ 5.000 de copii de religie musulmană şi peste 90 la sută dintre ei s-au înscris la ora de religie. Mai sunt unii care au legături cu diferite ONG-uri, dar aceştia reprezintă numai doi la sută din comunitate. În general avem un procent foarte mare, care ne bucură", a spus muftiul Muurat Iusuf.

El a susţinut că educaţia religioasă trebuie să rămână în şcoli, unde poate fi controlat ce anume li se predă elevilor şi pot fi preîntâmpinate eventualele abuzuri din partea cadrelor didactice.

"Este mult mai benefic ca învăţământul religios să se predea în cadrul unităţilor de învăţământ de stat, în unităţile şcolare. Spun acest lucru pentru că, aşa, controlul cadrelor didactice este mult mai simplu decât s-ar putea face, să zicem, într-o biserică sau moschee - ştiţi că se propunea ca religia să fie studiată în lăcaşurile de cult. Controlul aparţine astfel şi ministerului (Educaţiei - n.r.) şi cultului respectiv, iar părerea mea este ca fiecare cadru didactic să ia binecuvântarea reprezentantului oficial al cultului respectiv", a afirmat el.

El a dat exemplul unor probleme avute cu cadrele didactice.

"Un profesor de religie islamică, ce a studiat într-o ţară islamică, a dat stema României jos. Sau un alt caz a fost al unei eleve de clasa a doua, speriată de profesor cu Focul Iadului. Ceea ce nu există în programa şcolară. Personal am dat afară astfel de profesori, care nu ţineau cont de programă. (...) Respect decizia Curţii Constituţionale, dar cred că ar trebui să se ţină cont de particularităţile fiecărui cult. La noi, spre exemplu, este o chestiune mai sensibilă, mai ales acum, în acest context internaţional. Educaţia copiilor musulmani trebuie tratată cu foarte multă seriozitate: cine predă ora de religie, unde au studiat cei care o predau, dacă urmează programele şcolare. Trebuie să existe o colaborare cu Ministerul Educaţiei, nu trebuie să ne rupem de învăţământul de stat. Astfel, spun încă o dată, educaţia religioasă islamică ar trebui să fie menţinută în unităţile de învăţământ", a declarat şeful Cultului Musulman din România.

El a spus că problema pe care o întâmpină în privinţa profesorilor care predau ora de religie islamică este că nu toţi sunt absolvenţi de studii teologice, iar cei care sunt au urmat studiile în alte ţări, pentru că la Constanţa nu există o secţie de teologie islamică.

"Încercăm să rezolvăm această problemă cu Patriarhia şi Arhiepiscopia Tomisului, să înfiinţăm o secţie de teologie islamică la Universitatea Ovidius, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, o clasă măcar. (...) Pentru că au existat astfel de probleme, cu cadre didactice ce au studiat religia într-o altă ţară, prefer ca educaţia religioasă să fie predată tinerilor musulmani de către profesori care au fost pregătiţi la noi în ţară, spre exemplu care au studiat la liceul din Medgidia (Colegiul Naţional "Kemal Ataturk" Medgidia, care este seminar teologic - n.r.)", a afirmat el.

Potrivit muftiului Muurat Iusuf, în ceea ce priveşte necesarul de cadre didactice, toate posturile sunt acoperite.

"Avem şi sprijinul statului turc. Avem doi profesori cu studii superioare veniţi din Turcia, care predau religia islamică. Avem şi programele şcolare ale noastre şi, dacă vreţi să le studiaţi, o să observaţi că nu există niciun prozelitism", a încheiat el.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, până luni optaseră pentru religie 68.375 de elevi dintr-un total de 81.672 de elevi din judeţ, reprezentând 83,72 la sută, fiind luaţi în calcul doar elevii de la unităţile de învăţământ de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici