Consulul general al Ambasadei SUA se oferă să-i îndeplinească filosofului Mihai Şora "visul de a călători în SUA şi de a vedea Cascada Niagara"

Consulul general al SUA la Bucureşti, Dan Perrone, îi transmite filosofului Mihai Şora că Ambasada vrea să îl ajute să îşi îndeplinească visul de a călători în Statele Unite şi de a vedea Cascada Niagara, informându-l că aşteaptă dosarul de solicitare a vizei.

865 afișări
Imaginea articolului Consulul general al Ambasadei SUA se oferă să-i îndeplinească filosofului Mihai Şora "visul de a călători în SUA şi de a vedea Cascada Niagara"

Consulul general al Ambasadei SUA îi răspunde filosofului Mihai Şora: Vrem să vă ajutăm să vă îndepliniţi visul de a călători în SUA şi de a vedea Cascada Niagara(Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Reacţia Ambasadei vine după ce de ziua SUA Mihai Şora a povestit pe Facebook problemele de care s-a lovit în urmă cu 3 ani, când a încercat să călătorească în State.

''Acum trei ani – adică ultima dată când am încercat să fac o călătorie în îndepărtatele Americi –, doamna de la agenţia de turism ne-a dat o listă lungă (cât o zi de luni) cu actele necesare pentru viză, înainte de interviul care urma să aibă loc, conform procedurii, cu un funcţionar al Ambasadei. Luiza, cetăţean francez, era scutită de toate aceste formalităţi (inclusiv de interviu). Mie, însă, mi-au cerut – pe lângă dovada unui „depozit“ de două mii de dolari în cont (n-aş avea de unde să-i adun nici într-un an, darămite într-o lună) – un act care să ateste, „dată fiind vârsta dumneavoastră“, a precizat amabila doamnă de la ghişeu, că posed un loc de veci în România (ceea ce ar fi înlăturat, pesemne, suspiciunea „organelor“ americane că aş dori să emigrez). Loc de veci nu aveam (cum nu am nici astăzi), aşa că am renunţat la excursie. Întâlnindu-ne odată la Bucureşti şi ştiind cât îmi doresc să ajung acolo, Toma Pavel mi-a promis, la un moment dat, o invitaţie (care, se pare, ar fi simplificat mult obţinerea vizei); dar Toma a uitat de promisiunea lui îndată ce a urcat în avion. Fireşte, Americile nu au nevoie, astăzi, de „lamulţianiul“ meu. Şi, oricum, am preferat întotdeauna să fac urările faţă către faţă, nu prin intermediari. Încă mai sper că voi traversa Oceanul (şi voi vedea cascada Niagara). Chiar de va trebui, înainte de bucuria asta, să fac rost de un loc de veci'', a scris Şora luni, 4 iulie.

Dan Perrone i-a răspuns luni pe contul de Facebook al Ambasadei SUA, informându-l că a primit informaţii incorecte de la agentul de turism.

''Ne dorim să vă ajutăm să vă îndepliniţi visul de a călători în Statele Unite şi de a vedea Cascada Niagara. Ştiaţi că cetăţenii în vârstă de peste 80 de ani nu trebuie să se prezinte personal la Ambasadă la interviul pentru viză şi îşi pot trimite dosarul de solicitare a vizei prin poştă? Este adevărat. Aflaţi detalii şi informaţii despre procedură pe website-ul nostru: http://romania.usembassy.gov/, sau de la amabilii agenţi de la call centerul nostru, la: 0317 800 260. Regret să aflu că aţi primit informaţii incorecte de la agentul de turism despre criteriile de eligibilitate pentru o viză turistică; nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevărat. Nu există o „ listă” de lucruri pe care cetăţenii români trebuie să le aibă pentru a fi eligibili pentru obţinerea vizei. De aceea este bine ca informaţiile despre acordarea vizei să se obţină direct de la sursă, de pe websiteul Ambasadei SUA sau de la call center, nu de la intermediari care nu au întotdeauna informaţii actualizate. Aşteptăm dosarul dumneavoastră de solicitare a vizei şi vă dorim călătorii plăcute!'', este mesajul consulului.

Mihai Şora, membru de onoare al Academiei Române, va împlini în noiembrie vârsta de 100 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici