Contestaţia şefului CJ Covasna privind sancţiunea CNCD pentru cunoaşterea limbii maghiare, respinsă

Contestaţia depusă în instanţă de către preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, la sancţiunea primită din partea CNCD, după ce instituţia ceruse cunoaşterea limbii maghiare la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene "Bod Peter", a fost respinsă.

13 afișări

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că respectiva contestaţia a fost respinsă, luni, de Curtea de Apel Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tamas Sandor a declarat că respingerea contestaţiei sale dovedeşte faptul că în România democraţia şi toleranţa nu s-au dezvoltat încă suficient şi că mai sunt mulţi paşi de făcut în domeniul protecţiei minorităţilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, contestase în instanţă sancţiunea primită din partea Colegiului Director al CNCD, după ce instituţia a cerut cunoaşterea limbii maghiare la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene "Bod Peter".

Tamas Sandor declara că a contestat sancţiunea deoarece consideră decizia CNCD ca fiind "nefondată".

"Pentru mine este vorba de o problemă de principiu, altfel decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu are nicio consecinţă, fiind doar un avertisment, nu trebuie să organizăm un nou concurs”, spunea Tamas.

Acesta adăuga că îşi menţine opinia potrivit căreia directorul Bibliotecii Judeţene trebuie să cunoască limba maghiară.

În luna ianuarie a acestui an, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a fost sancţionat cu avertisment de către Colegiul Director al CNCD, care fusese sesizat că instituţia a cerut cunoaşterea limbii maghiare la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene "Bod Peter".

Potrivit unei decizii scrise a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Colegiul Director al Consiliului a recomandat, de asemenea, preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, să "depună diligenţele necesare pentru promovarea egalităţii de şanse în materie de angajare şi profesie".

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, declara atunci că ştia despre sesizarea trimisă de Dan Tănase, din Sfântu Gheorghe, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în care acesta reclamase că la concursul pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene "Bod Peter" Covasna conducerea insituţiei a cerut candidaţilor înscrişi cunoaşterea inclusiv a limbii maghiare.

"Trebuie să se înţeleagă că bilingvismul trebuie asigurat în administraţia publică locală, aşa cum prevede legislaţia în vigoare", afirma preşedintele CJ Covasna.

Consiliul Judeţean Covasna a organizat, în 15 septembrie 2008, un concurs pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene "Bod Peter” Covasna, iar printre cerinţele adresate candidaţilor a fost şi aceea de cunoaştere inclusiv a limbii maghiare.Concursul a fost câştigat de Szonda Szabolcs, care l-a înlocuit la conducerea bibliotecii pe fostul director Kiss Jeno, care s-a pensionat în vara anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici