Contractul pentru realizarea reţelei de fibră optică a Capitalei, aprobat de CGMB

Consilierii municipali au aprobat, joi, contractul de concesiune a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii - NetCity, un proiect în valoare de 202 milioane de euro.

70 afișări
Imaginea articolului Contractul pentru realizarea reţelei de fibră optică a Capitalei, aprobat de CGMB

Contractul pentru realizarea reţelei de fibră optică a Capitalei, aprobat de CGMB

Directorul de la coordonare infrastructură din cadrul municipalităţii, Radu Alexandru, preciza, săptămâna trecută, că în perioada care a trecut de la atribuirea licitaţiei şi până în prezent a fost perfectat cadrul contractului, astfel încât firmele de pe piaţă să nu fie prejudiciate prin încheierea acestuia.

Realizarea reţelei metropolitane de fibră optică necesită investiţii estimate la 202 milioane euro, suportate în întregime de firma care a câştigat licitaţia, respectiv UTI Systems.

La licitaţia organizată de municipalitate în luna august 2007 s-a prezentat doar un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumpărat caietele de sarcini. Câştigătorul licitaţiei - singurul ofertant participant, respectiv UTI Systems, împreună cu subcontractorii Ericsson România, Alcatel Lucent şi Neotel - a fost desemnat la sfârşitul lunii august.

La licitaţia de atribuire a contractului de concesionare de lucrări publice a fost permisă participarea doar a firmelor cu o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani de minim 45 de milioane de euro şi cu experienţă în execuţia lucrărilor de construcţii de cel puţin trei ani.

"Condiţiile destul de dure au fost impuse astfel încât la licitaţie să participe numai firme puternice, cu experienţă în domeniu, care să prezinte garanţia finalizării proiectului", susţinea Radu Alexandru.

UTI Systems este firma care a câştigat licitaţia şi pentru sistemul de ticketing al RATB şi Metrorex.

De asemenea, câştigătorul proiectului se va ocupa - pe lângă administrarea reţelelor de telecomunicaţii cu fibră optică din Bucureşti - şi de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informaţional din cadrul municipalităţii.

Câştigătorul licitaţiei are obligaţia ca, în următorii doi ani de la data atribuirii contractului, să monteze reţele de telecomunicaţii subterane pe 1.350 de străzi, urmând ca până în anul 2012 să finalizeze proiectul pe toate cele peste cinci mii de artere ale Capitalei.

Firma câştigătoare va trebui să finanţeze, proiecteze, construiască, întreţină şi să administreze reţeaua.

Denumit "Reţea metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii - NetCity", proiectul va fi dezvoltat în concesionare prin parteneriat public-privat, Primăria Capitalei punând la dispoziţie domeniul public.

Sistemul presupune coborârea reţelelor în subteran, montarea de cabluri suplimentare destinate închirierii de către operatorii care vor să furnizeze servicii de telecomunicaţii într-o anumită zonă şi instalarea unor dispozitive de control a traficului rutier, de alarmare a populaţiei şi de conexiune unitară între Primăria Capitalei, cele de sector şi unităţile subordonate.

Lucrările erau programate să înceapă în primăvara anului 2007, dar municipalitatea a anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut, că licitaţia pentru desemnarea executantului va fi reluată, deoarece ofertanţii nu au respectat cerinţele minimale de participare.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei apreciază că dezvoltarea reţelei metropolitane va înlătura monopolul exercitat în prezent de anumite companii pe segmentul telecomunicaţiilor. Aceştia au declarat, în martie 2006, că după ce reţeaua NetCity va fi operaţională, tarifele la serviciile de telefonie, CATV sau internet se vor reduce cu cel puţin 30 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici