Contribuţia de solidaritate, calculată doar la pensii şi salarii de stat

Contribuţia de solidaritate pentru sprijinirea persoanelor cu venituri reduse va fi percepută persoanelor fizice cu pensii şi/sau salarii de stat, calculată prin aplicarea unei cote de 90% la diferenţa dintre totalul sumei şi un plafon de 6.700 lei, dar fără să fie calculate venituri din alte surse.

130 afișări
Imaginea articolului Contribuţia de solidaritate, calculată doar la pensii şi salarii de stat

Contribuţia de solidaritate, calculată doar la pensii şi salarii de stat

În cazul în care persoana fizică realizează venituri din salarii de la mai multe instituţii publice, obligaţia calculării, reţinerii şi virării contribuţiei de solidaritate revine plătitorului de venituri unde aceasta are funcţia de bază, respectiv plătitorului de venituri în cazul pensionarilor, se arată într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Persoana fizică are obligaţia să informeze plătitorul de venit despre existenţa celorlalte surse de salarii şi/sau pensii pe care le obţine de la o instituţie publică şi nivelul venitului lunar realizat de la fiecare sursă, prin depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere, în vederea calculării contribuţiei de solidaritate.

"În situaţia în care venitul realizat lunar de persoana fizică de la plătitorul contribuţiei de solidaritate nu acoperă suma datorată pentru veniturile din salarii şi/sau din pensii, realizate din mai multe surse, atunci persoana fizică este obligată să completeze suma respectivă până la incidenţa nivelului contribuţiei de solidaritate datorate, până la termenul de virare a acestei contribuţii", se arată în document.

Contribuţia de solidaritate va trebui virată până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost realizat venitul, fiind colectată la bugetul de stat pentru sprijinirea persoanelor cu venituri reduse. Destinaţia exactă va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

Noua contribuţie va fi valabilă până la 31 decembrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici