Contribuţia de solidaritate va fi aplicată şi pensionarilor

Contribuţia de solidaritate de 90% aplicată la diferenţa de venit care depăşeşte salariului preşedintelui României va fi percepută şi în cazul pensionarilor care au pensii de stat peste acest nivel, dacă Guvernul va decide să introducă o astfel de contribuţie, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

20 afișări
Imaginea articolului Contribuţia de solidaritate va fi aplicată şi pensionarilor

Contribuţia de solidaritate va fi aplicată şi pensionarilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Persoanele fizice care realizează venituri din pensii de stat şi/sau venituri impozabile din salarii plătite de autorităţile şi instituţiile publice datorează o contribuţie de solidaritate, calculată prin aplicarea unei cote de 90% asupra bazei de calcul prevăzută. Prin sintagma «venituri din salarii» se include şi venituri asimilate acestora. Preşedintele României ia aproximativ 67 de milioane de lei (vechi-n.r.), 80 şi ceva este cel brut, net este 67 milioane de lei vechi, în mână. Pentru toţi cei care iau în mână, de la stat, fie din pensie, fie din salariu, peste 67 de milioane de lei, suma care este peste va fi taxată cu 90%", a arătat premierul, la Antena 3.

Conform datelor prezentate de şeful Guvernului, taxa ar urma să fie aplicată şi unui număr de 1.474 pensionari care au în prezent venituri peste salariul preşedintelui, nu numai salariaţilor bugetari.

El a precizat că Guvernul încă analizează impactul unei asemenea măsuri, care - împreună cu limitarea cumulului pensiei cu salariul de la stat - ar aduce economii de 50-60 milioane euro la buget şi ar permite creşterea salariilor mici, de 1.200-1.500 lei, şi a pensiilor scăzute.

Premierul a anunţat, miercuri seara, că Guvernul analizează posibilitatea de a percepe de la angajaţii la stat o "contribuţie de solidaritate" de 90%, aplicată la diferenţa de venit care depăşeşte nivelul salariului preşedintelui României, de peste 8.000 lei, din sumele astfel obţinute urmând să fie sprijinite din punct de vedere salarial persoanele cu venituri reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici