Controale mai dese şi mai dure pentru protecţia consumatorilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a început, de miercuri, controale la operatori economici şi acţiuni de informare a consumatorilor, cunoscându-se că, în perioada sărbătorilor de iarnă, creşte volumul cumpărăturilor, dar şi cel al reclamaţiilor privind calitatea produselor.

3 afișări
Imaginea articolului Controale mai dese şi mai dure pentru protecţia consumatorilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Controale mai dese şi mai dure pentru protecţia consumatorilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Preşedintele Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu, a declarat, miercuri, că, între 5 şi 20 decembrie, inspectorii Autorităţii vor controla calitatea, etichetarea şi alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă.

Totodată, echipe mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ANPC vor supravegherea modul de vânzare a alimentelor de origine animală.

"Astăzi (miercuri - n.r.), în premieră, anunţăm controalele înainte de a le începe, pentru a determina operatorii economici să respecte legea şi să repecte consumatorii. Faţă de săptămâna trecută, când aveam 700 - 800 de reclamaţii de la consumatori, în săptămâna acesta tendinţa este de dublare a numărului acestora, fiind înregistrate, până în prezent, aproximativ 1.100 de reclamaţii", a explicat Dan Vlaicu.

De asemenea, între 10 decembrie 2007 şi 10 ianuarie 2008, în principalele staţiuni turistice din ţară, vor exista birouri de reclamaţii, în cadrul Comandamentului de iarnă. Astfel, vor exista birouri unde turiştii vor putea depune reclamaţii în Sinaia, Predeal, Bran-Moeciu, Vatra Dornei, Borşa, Arieşeni.

Preşedintele ANPC a spus că, în primele zece zile ale acţiunii, vor fi vizate locurile de cazare pentru turişti, astfel încât aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii în perioada sărbătorilor.

"Amintim aici şi Protocolul de Colaborare încheiat cu Jandarmeria Montană, pe toată perioada Comandamentului. Un asemenea protocol era necesar pentru că inspectorii noştri au, uneori, nevoie de protecţie, iar în alte cazuri de transport rapid, în condiţii dificile", a adăugat Dan Vlaicu.

De la jumătatea lunii decembrie, pentru o perioadă ce urmează să fie stabilită, va fi desfăşurată campania de informare "E dreptul tău să ştii ce cumperi!", organizată împreună cu Agenţia pentru Strategii Guvernamentale şi axată pe conştientizarea consumatorilor cu privire la drepturile pe care le au.

"Să nu uităm de concursul de eseuri, pentru copii, de pe site-ul instituţiei, cu tema «Spaimele consumatorului român» al cărui câştigător îl vom afla în ajunul Crăciunului", a adăugat Vlaicu..

Preşedintele ANPC a mai spus că inspectorii controlează deja respectarea legislaţiei în domeniul vânzării biletelor de avion, cunoscut fiind faptul că în luna decembrie firmele de transport aerian sunt "asaltate" de cererea mare pentru excursii de Crăciun şi Revelion.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici