Controverse legate de cumpărarea sculpturii "Cuminţenia pământului". Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu: Nu există un contract, ci un proces verbal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, că ministrul Culturii nu a semnat un contract pentru cumpărarea lucrării "Cuminţenia Pământului", ci un proces –verbal, şi a precizat că s-au înregistrat donaţii din ce în ce mai consistente în ultima perioadă.

1373 afișări
Imaginea articolului Controverse legate de cumpărarea sculpturii "Cuminţenia pământului". Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu: Nu există un contract, ci un proces verbal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, despre controversele legate de cumpărarea sculpturii "Cuminţenia pământului": Nu există un contract, ci un proces verbal (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Nu există un contract, există un proces verbal, care a fost la data respectivă explicat de ministrul Culturii", a declarat Liviu Iolu. El a mai spus că, pe 18 septembrie, va fi organizat un teledon naţional la TVR, "în care Guvernul îşi pune mari speranţe că va aduna toate energiile necesare pentru a strânge suma de bani agreată".

Liviu Iolu a afirmat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate donaţii din ce în ce mai consistente. "Eu, din declaraţiile pe care le-am văzut în mass-media de la avocatul proprietarilor nu am văzut nicio noutate. Sunt lucruri publice, care au fost spuse încă de la începutul acestei campanii. Remarc un reviriment al campaniei de donaţii pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului în acest moment, sunt donaţii din ce în ce mai multe şi mai consistente", a susţinut Liviu Iolu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a reacţionat la apariţia în spaţiul public a spotului "Cuminţenia pământului - ultimul tren". "Filmul nu face parte din campania guvernamentală. A fost aleasă o agenţie, iar acest spot de promovare nu face parte din campania Guvernului", a mai spus Iolu.

Contactat de MEDIAFAX, avocatul moştenitorilor sculpturii „Cuminţenia pământului”, Bogdan Grabowski, a confirmat marţi faptul că pe 31 octombrie expiră dreptul de preemţiune al guvernului României în cazul achiziţiei sculpturii lui Constantin Brâncuşi. Suma de 11 milioane de euro stabilită şi condiţiile achiziţiei au rămas aceleaşi de la încheierea acordului iniţial, din luna martie, dintre proprietari şi guvernul României.

Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului", lansată oficial în luna mai de către Guvenul României şi Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici