Copiii cu probleme oftalmologice şi neurochirurgicale grave vor fi operaţi în continuare în Spitalul Judeţean Sibiu

Copiii cu probleme oftalmologice şi traumatisme neurochirurgicale grave vor fi în continuare operaţi în Spitalul Judeţean Sibiu, întrucât cel de Pediatrie nu are specialişti care să supravegheze pacienţii post-operator, au decis, miercuri, conducerile celor două unităţi.

191 afişări
Imaginea articolului Copiii cu probleme oftalmologice şi neurochirurgicale grave vor fi operaţi în continuare în Spitalul Judeţean Sibiu

Copiii cu probleme oftalmologice şi neurochirurgicale grave vor fi operaţi în continuare în Spitalul Judeţean Sibiu (Imagine: Shutterstock)

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alina Mihaela Cozac, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii conducerii au purtat discuţii cu managerii Spitalului Judeţean Sibiu pentru a rezolva problema intervenţiilor chirurgicale pentru copii.

"În cursul acestei zile (miercuri - n.r) s-au purtat discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru realizarea, în continuare, în cadrul spitalului lor a operaţiilor pentru copii în specialităţile Neurochirurgie şi Oftalmologie, pentru care spitalul nostru nu dispune de specialişti care să supravegheze post-operator pacienţii", a declarat Alina Mihaela Cozac.

Potrivit acesteia, pentru celelalte specialităţi, toate intervenţiile chirurgicale vor fi realizate la Spitalul de Pediatrie Sibiu, care dispune de baza materială necesară.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în urma discuţiilor s-a decis ca toate operaţiile oftalmologice şi urgenţele neurochirurgicale să fie operate în continuare în Spitalul Judeţean.

"S-au purtat discuţii între conducerile celor două spitale. În urma acestora s-a stabilit că toate cazurile de oftalmologie pediatrică se vor opera în continuare în unitatea noastră, deoarece Pediatria nu are microscop necesar în aceste intervenţii. De asemenea, se vor opera cazurile grave, urgenţele neurochirurgicale. În acest domeniu fiind vorba, în general, despre traumatisme grave acestea trebuie operate de urgenţă", a declarat Decebal Todăriţă.

Potrivit acestuia, în orice alte cazuri, medicii spitalului se vor deplasa la Spitalul de Pediatrie pentru intervenţiile chirurgicale, în baza unui protocol.

Între timp, conducerea Spitalului Judeţean Sibiu, care convocase presa, miercuri, în vederea prezentării punctului de vedere cu privire la cazul copilului de trei ani şi jumătate mort în urma unei operaţii de extirpare a polipilor, a amânat întâlnirea pentru vineri. Aceasta este a doua amânare, după ce, luni, jurnaliştii fuseseră chemaţi pentru oferirea de detalii în acest caz, întâlnirea fiind contramandată cu o jumătate de oră înainte de a avea loc.

Contactat telefonic, managerul Spitalului Judeţean Sibiu, Liviu Cotârlă, a declarat, miercuri, că toate informaţiile vor fi oferite, vineri, de preşedintele Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională din cadrul spitalului, de şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă şi de juristul unităţii.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, sâmbătă, o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

El spunea că în 5 iunie şi-a dus copilul la spital pentru operaţie şi l-a lăsat împreună cu soţia sa, iar după intervenţia chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea ume de sânge pe faţă, iar buzele i se învineţiseră. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micuţul fiind mutat în secţia de terapie intensivă, unde a avut respiraţie neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ulterior, copilul a făcut un stop cardiac la secţia de terapie intensivă, iar vineri a murit.

Bărbatul afirma că a depus reclamaţie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor şi a sezizat Parchetul pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale".

Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Judeţean Sibiu pentru operaţie, deşi există un Spital de Pediatrie în oraş, bărbatul spunea că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care şi-a adus copilul şi, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze şi pe cel mic.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Radu Chicea, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Secţia ORL a unităţii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), deoarece operaţiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie.

"Secţia ORL aşa a fost prevăzută, fără compartiment de ATI. Există doar un salon post-operator. Această organizare ţine de faptul că operaţiile mari sunt făcute de către medicii ORL în blocul operator al spitalului, unde există terapie intensivă", declara Radu Chicea.

Potrivit acestuia, operaţia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul este considerată o "intervenţie minoră", care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în Secţia ORL, şi nu în blocul operator.

Radu Chicea afirma, totodată, că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secţia ORL aceasta nu este considerată necesară. El spunea că în cazul băieţelului care a murit în urma operaţiei nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.

Radu Chicea, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, anunţa că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat şi dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.

Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat că la Spitalul Judeţean Sibiu nu vor mai putea fi consultaţi şi operaţi copiii, decizia fiind luată după ce copilul de trei ani şi jumătate a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor făcută la această unitate medicală.

El spunea că medicii specialişti ai Spitalului Judeţean se vor deplasa la Pediatrie pentru cazurile de urgenţă şi operaţii, dar că nicio intervenţie chirurgicală nu va mai fi făcută în unitatea din subordinea Consiliului Judeţean.

La rândul său, managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuţ, declara, referitor la interdicţia privind intervenţiile la copii la Spitalul Judeţean, că în unitatea pe care o conduce nu s-au mai făcut operaţii ORL din octombrie, deoarece din cei doi medici specialişti unul este în concediu fără plată.

"Noi, la ora actuală, funcţionăm cu un singur ORL-ist în spital, unul fiind în concediu fără plată. Sperăm să se întoarcă în toamnă şi să rezolvăm această problemă cu ORL-iştii noştri. Din toamnă, din octombrie, nu s-au mai efectuat intervenţii chirurgicale, de când medicul noastru este în concediu. Cu un singur medic reuşim să acoperim cazuistica din ambulatoriu. E o cazuistică foarte diversă, foarte mulţi pacienţi şi medicul nostru abia face faţă cazuisticii din ambulatoriu", declara Alexandru Mihuţ

Procurorii Parchetului Tribunalului Sibiu au anunţat, miercuri, că au deschis un dosar de urmărire penală în cazul copilului care a murit la Spitalul Judeţean, în urma unei operaţii de extirpare a polipilor, tatăl acestuia cerând verificări suplimentare în acest caz.

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Sibiu, Adriana Şandru, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că împrejurările în care s-a produs decesul copilului Alexandru Ioan Bogdan, la Spitalul Judeţean Sibiu, în urma unei operaţii de extirpare a polipilor, "fac obiectul dosarului de urmărire penală nr. 671/P/2013".

"Acest dosar are ca obiect cercetarea morţii violente a minorului şi a fost demarat în urma raportului medico-legal. Tatăl minorului nu a depus o plângere penală la instiuţia noastră, însă, în momentul în care s-a prezentat pentru a obţine un document necesar pentru eliberarea certificatului de deces, a precizat, verbal, că doreşte să se facă cercetări în acest caz", a declarat Adriana Şandru.

Potrivit acesteia, dorinţa bărbatului, chiar dacă exprimată verbal, a fost consemnată în dosar, tatăl copilului urmând să fie chemat la Parchet pentru a-şi depune în scris solicitarea.

Ea a afirmat că, până când nu va fi depusă o plângere în scris, nu poate spune dacă tatăl copilului solicită investigaţii pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale", aşa cum bărbatul anunţa sâmbătă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici