Copil născut în avion, pe durata zborului Tokyo-Dubai. Cetăţenia în astfel de cazuri variază de la un stat la altul

Atât nou-născutul, cât şi mama sunt bine.

1450 afișări
Imaginea articolului Copil născut în avion, pe durata zborului Tokyo-Dubai. Cetăţenia în astfel de cazuri variază de la un stat la altul

Copil născut în avion, pe durata zborului Tokyo-Dubai. Cetăţenia în astfel de cazuri variază de la un stat la altul

Nu se ştie ce se va scrie în căsuţa „locul naşterii” a acestui nou-născut, care a venit pe lume în timpul unui zbor al companiei Emirates de la Tokyo la Dubai, scrie CNN, precizând că zborul, în ciuda urgenţei medicale de la bord, a aterizat normal pe aeroportul din Emiratele Arabe Unite, unde personalul medical aştepta mama şi nou-născutul.

Ambii au fost asistaţi de echipaj de cabină, pregătit pentru acest tip de urgenţă. Atât proaspăta mamă, cât şi copilul sunt bine, au precizat surse din compania aerienă.

Zboruri gratis pe viaţă

În luna aprilie a anului trecut, i s-a întâmplat unei alte femei însărcinate, Lavinia Mounga, care plecase din Salt Lake City la Hawaii, când, în timpul zborului, în mijlocul Pacificului, a început să aibă dureri de travaliu.

Din fericire, doctorul Dale Glenn s-a numărat printre pasageri, alături de un grup de asistente din secţia de nou-născuţi a spitalului din North Kansas City. Naşterea a fost apoi întâmpinată cu aplauze zgomotoase din partea celorlalţi pasageri şi felicitări adresate proaspetei mămici.

Un alt caz datează din septembrie 2020, o pasageră yemenită a născut un copil la bordul unui Boeing Egyptair care a decolat din Cairo şi se îndrepta spre Londra, dar cursa a fost deturnată spre Munchen. Femeia şi-a născut fiul cu mult înainte de a ateriza în Germania.

Compania a decis să îi ofere nou-născutului un permis pentru a zbura gratis pe viaţă. S-a întâmplat şi în Italia, în urmă cu câteva săptămâni, Elia s-a născut pe 21 decembrie 2022, înainte ca roţile elicopterului sanitar să ajungă la spitalul Santa Chiara din Trento. A venit pe lume în zbor, în braţele unei moaşe şi a salvatorilor din Trentino Emergenza.

Cetăţenia asumată în zbor

Pentru stabilirea cetăţeniei copilului născut la 10.000 de metri deasupra solului, regulile se modifică în funcţie de naţionalitatea părinţilor şi în funcţie de ţara pe care o survola.

De exemplu, în ţări precum Statele Unite, Canada, Tanzania, Lesotho şi o mare parte a Americii Latine, un copil născut într-un avion devine automat cetăţean al statului „de deasupra” căruia a fost născut.

Pentru Regatul Unit, totuşi, aceeaşi regulă se aplică numai dacă unul dintre părinţi este cetăţean britanic.

Cazul majorităţii ţărilor arabe este diferit, unde este de aşteptat ca nou-născutul să dobândească aceeaşi naţionalitate ca şi tatăl.

În Italia, la bordul unei aeronave italiene, căpitanul, în timpul zborului, îndeplineşte funcţiile de registrator şi este obligat să înregistreze imediat naşterea în jurnalul de bord.

.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici