Corâci: Salariul minim va ajunge doar la 650 lei

Preşedinte UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus, joi, că salariul minim va creşte din 2010, dar nu crede că la 705 lei, ci ar putea ajunge la 650 lei, precizând că nivelul salariului nu-i poate mulţumi pe bugetari, dar România nu-şi permite să plătească mai mult în situaţie de criză.

20 afișări
Imaginea articolului Corâci: Salariul minim va ajunge doar la 650 lei

Preşedinte UGIR-1903, Cezar Corâci (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Liderul UGIR-1903 a spus că la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului nu s-a discutat despre nivelul salariului minim de anul viitor, însă este convins că acesta va creşte.

"Suntem convinşi că de la anul va creşte salariul minim, nu cred că la 705 lei, cum a spus ministrul de Finanţe, dar la 650 se va putea ajunge, în prezent majoritatea contractelor colective de muncă fiind semnate pe un salariu minim de 650 de lei", a afirmat Corâci.

El a precizat că patronatele sunt mulţumite de proiectul actual al legii unice, considerând că ierarhizarea indicilor de salarizare este asemănătoare cu cea din ţările europene.

Corâci a mai spus că ierarhizarea indicilor de salarizare seamănă cu modelele din ţările Uniunii Europene, dar raportul 1 la 15 nu există în majoritatea ţărilor europene, Franţa având de exemplu un raport de 1 la 7.

"Raportul dinte salariaul preşedintelui şi salariul unui conferenţiar universitar este acelaşi în România, în Franţa, în Germania şi în alte ţări", a spus Corâci.

Sindicatele au cerut ca salariul minim pe economie să crească din 2010 la 750 de lei, pentru a fi respectat acordul semnat anul trecut cu Guvernul, dar consideră "mai mult decât rezonabilă" şi valoarea de 705 lei propusă de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Reprezentanţii Guvernului, cei ai sindicatelor şi ai patronatelor continuă, joi, la Ministerul Finanţelor, discuţiile despre proiectul de lege privind salarizarea unitară în sistemul bugetar.

La discuţiile de joi cu reprezentanţii sindicatelor şi organizaţiilor patronale participă miniştrii Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Pogea şi Marian Sârbu, precum şi un reprezentant de la Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici