Corlăţean: Când bătălia politică se duce dincolo de liniile acceptate, pierdem cu toţii

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, duminică, de Ziua Justiţiei, că atunci când bătălia politică se duce dincolo de liniile acceptate într-o societatea democratică, "pierdem cu toţii", precizând că pentru atingerea obiectivelor importante este nevoie de înţelepciune şi "pace în ţară".

210 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Când bătălia politică se duce dincolo de liniile acceptate, pierdem cu toţii

Titus Corlăţean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei şi-a început discursul în faţa magistraţilor adresând felicitări celor implicaţi în actul de justiţie, care "cu onoare, cu profesionalism, cu imparţialitate, cu integritate îşi fac datoria faţă de lege, faţă de cetăţean, care are o mare aşteptare faţă de actul de justiţie şi faţă de statul român".

"Şi mă gândesc aici la acei membri ai corpului magistraţilor, judecători, procurori, la acei membri ai profesiilor liberale, mă refer aici şi la avocaţi, mă refer la toţi care sunt activi, fie că vorbim de notari, mai nou veniţii mediatori, mă refer la consilierii juridici, la executorii judecătoreşti, la inspectorii de integritate şi, cu voia dumneavoastră, mă gândesc şi la cei care în instituţiile aflate în subordinea coordonarea Ministerului Justiţiei încearcă să-şi facă datoria faţă de lege", a spus Corlăţean, la evenimentul organizat de Ziua Justiţiei de către de Curtea de Apel Bucureşti şi Asociaţia Magistraţilor din România.

Corlăţean a spus că pentru atingerea obiectivelor importante din justiţie este nevoie de multă înţelepciune, echilibru, colaborare şi "pace în această ţară".

"Atunci când societatea este frământată, când mediul politic a ajuns atât de frămânat, la nişte cote pe care nu le-am mai văzut, instituţiile pierd şi cetăţeanul pierde în ultimă instanţă. Atunci când bătălia politică se duce dincolo de liniile acceptate într-o societatea democratică, pierdem cu toţii", a mai spus Titus Corlăţean.

Ministrul a adăugat că a făcut apel inclus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), "într-o şedinţă frământată", la multă înţelepciune şi la echilibru.

"Greu să fie urmat în această perioadă frământată, dar nu avem alternativă, trebuie să mergem în această direcţie şi să punem în ordinea de priorităţi, în prim plan să stea ceea ce este important, şi mai puţin interesele, mai puţin orgoliile mari şi rănite", a mai declarat Corlăţean.

Ministrul a precizat că în cele aproximativ şapte săptămâni de la preluarea mandatului, pe teme de interes a încercat să vorbească mai puţin şi să asculte mai mult. El a spus că a aflat în discuţiile pe care le-a avut în Bucureşti şi în ţară că mare parte din problemele reale ale sistemului judiciar sunt altele decât cele care în mod curent sunt avute în vedere în mass-media.

Corlăţean a precizat că la Curtea de Apel Braşov spaţiile sunt improprii, problema arhivării este fără soluţii, din tavan, unde se infiltrează apa, cad bucăţi de tencuială, la Focşani, Palatul de Justiţie stă să cadă pe magistraţi şi a trebuit să meargă foarte repede acolo şi să dea un semnal de accelerare a lucrărilor, la Cluj, în Palatul Curţii de Apel funcţionează penitenciarul de femei, în centrul oraşului, şi actul de justiţie are de suferit, de aceea trebuie găsite soluţii în următoarele săptămâni. El a mai spus că a discutat la congresul avocaţilor problema barourile fantomă, a vorbit cu mediatorii, dar şi cu cetăţenii, care au aşteptări uriaşe de la justiţie.

"Dacă justiţia nu beneficiază de credibitate, statul de drept are de suferit fundamental. Sunt aspecte importante care trebuie discutate chiar şi astăzi, în zi de sărbătoare", a mai spus Corlăţean.

Ministrul a adăugat că este nevoie de cooperare şi de bună credinţă atunci când este vorba de obiective importante. Corlăţean a precizat că a fost găsită o soluţie în această perioadă agitată, în context economic şi social dificil, dar pentru aceasta este nevoie şi de cooperare cu CSM, adăugând că şi-ar dori să făcuţi paşi în plus, cu bună credinţă, în această relaţie.

"Dacă vorbim de provocări, sunt foarte multe. Implementarea Strategiei Naţionale Anticoruţie de o manieră corectă, în baza legii, implică, printre altele, sprijin şi consens politic. Nu întâmplător a existat acel demers, la propunerea Ministerului Justiţiei, din partea primului ministru către Parlament, pentru ca Parlamentul să-şi asume sprijinul politic pentru obiectivele, mecanismele anticorupţie. Am obţinut acest lucru, salut poziţia Parlamentului, care şi-a asumat în unanimitate, ca act politic, sprijinirea acestor demersuri", a mai spus Corlăţean.

Ministrul Justiţiei a adăugat că Guvernul şi-a asum prin programul de guvernare, la momentul învestirii, efortul de continuitate a ceea ce a fost bun legislativ, instituţional în actul de justiţie. El a spus că din acest punct de vedere ar adăuga descurajarea a ceea ce "a fost făcut prost, cu încălcarea legii şi a procedurilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici