Corlăţean: Rog asociaţiile româneşti din SUA şi Canada să semneze petiţia pentru ridicarea vizelor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a făcut, sâmbătă, un apel la asociaţiile româneşti din SUA şi Canada, adresând rugămintea ca petiţia pentru ridicarea vizelor să fie semnată de cât mai mulţi români, arătând că acest gest ar ajuta foarte mult demersurile oficiale făcute pe această temă.

212 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Rog asociaţiile româneşti din SUA şi Canada să semneze petiţia pentru ridicarea vizelor

Titus Corlăţean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am o rugăminte către asociaţiile româneşti din SUA şi la fel şi Canada. Am discutat la New York un sprijin reciproc, care să includă o petiţie semnată de cât mai mulţi români americani şi respectiv canadieni pentru a acorda un sprijin - şi lor - pe lângă Congresul american, pe lângă Departamentul de stat pe tema ridicării vizelor pentru români", a spus Corlăţean, sâmbătă, la Forumul românilor de pretutindeni.

El a precizat că demersurile oficiale ale Ministerului de Externe pe această temă ar beneficia, astfel, de un sprijin din partea comunităţilor de români din SUA şi Canada, fiind vorba şi despre o formulă de unitate de acţiune a românilor.

"Comunitatea românească e o comunitate importantă, mare, în diferite zone ale SUA, ne-ar putea ajuta foarte mult, în paralel cu ceea ce întreprindem noi la nivel oficial - şi vă spun că facem paşi înainte -, dar ne-ar ajuta foarte mult dacă românii din SUA ar da curs acestei formule de sprijin. Americanii sunt foarte atenţi la contribuabilii lor, la cât de importantă e comunitatea, e şi o formulă de unitate de acţiune a românilor din SUA", a spus Corlăţean.

Corlăţean vrea organizarea Congresului românilor de pretutindeni

Tot sâmbătă, Titus Corlăţean a declarat că îşi propune să acţioneze la nivelul Guvernului pentru a organiza Congresul românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României, în acord cu prevederile Legii românilor de pretutindeni, adoptată încă din 2007.

"Îmi propun să acţionez la nivelul Guvernului, mai ales cu implicarea Parlamentului, pentru a organiza acest Congres, for reprezentativ al românilor atât din jurul României, din comunităţile tradiţionale, dar şi cu reprezentarea românilor plecaţi din ţară din raţiuni politice sau, mai aproape, economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez, să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României", a spus Corlăţean, la Forumul românilor de pretutindeni.

El a adus în discuţie Legea românilor de pretutindeni, adoptată de Parlament în 2007, la propunerea sa, lege care prevede că Ziua românilor de pretutindeni se sărbătoreşte pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, şi că forul reprezentantiv al acestora pe lângă Parlamentul României este Congresul românilor de pretutindeni.

"Am cam uitat să sărbătorim această zi (30 noiembrie, n.r.). Propun să fim atenţi la această simbolistică. Pe de altă parte, prea puţine din acea lege au fost puse în practică şi, printre altele, Legea prevede înfiinţarea unui Congres al românilor de pretutindeni, pe lângă Parlamentul României, cu reprezentanţi din comunităţile româneşti din afara ţării, şi a unui Consiliu reprezentativ", a precizat Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici