Corpul de control al ministrului Muncii a fost trimis la Centrul de Neuropsihiatrie "Măciuca"/Avocatul Poporului s-a autosesizat

Ministrul Muncii a dispus Corpului de Control şi Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) să efectueze o anchetă la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca în urma difuzării imaginilor în care apăreau pacienţi legaţi de pat.

357 afișări
Imaginea articolului Corpul de control al ministrului Muncii a fost trimis la Centrul de Neuropsihiatrie "Măciuca"/Avocatul Poporului s-a autosesizat

Corpul de control al ministrului Muncii a fost trimis la Centrul de Neuropsihiatrie ,,Măciuca" (Imagine: Shutterstock / Medifax Arhiva Foto)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dispus Corpului de Control şi ANPD o anchetă la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca Măciuca verificarea situaţiei de fapt de la centru şi luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate. Totodată, şi DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Judeţean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Judeţean.

,,Menţionăm că este vorba despre un centru rezidenţial cu cazare pe perioadă nedeterminată pentru adulţi cu handicap aflaţi în risc de izolare socială. Potrivit statisticilor furnizate din Registrul Electronic Naţional, la data 31 decembrie 2016 în centru se aflau 92 de persoane, dintre care 36 femei - 18 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 7 cu handicap psihic şi o persoană cu handicap fizic, şi 56 bărbaţi - 35 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 11 cu handicap psihic, niciunul cu handicap fizic”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Ministerului Muncii.

Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică din comuna Măciuca, satul Popeşti, judeţul Vâlcea, se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea şi funcţionează în baza licenţei de funcţionare eliberată de Comisia de Acreditare a Judeţului Vâlcea, prin Decizia nr. 18 din 21 septembrie 2012, iar coordonarea şi implementarea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi se face de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, se mai precizează în comunicatul ministerului.

DGASPC Vâlcea a depus, în luna noiembrie a anului 2016, o cerere de licenţiere a centrului din Măciuca, dar s-a constatat că de la dosar lipsesc o serie de documente necesare acordării licenţei provizorii. Mai exact, nu exista Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare şi funcţionare a serviciului social şi nici autorizaţia de securitate la incendiu. Drept urmare, în data de 18 ianuarie Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a solicitat retragerea dosarului pentru completarea documentelor lipsă.

La începutul acestei săptămâni, în presă au fost prezentate imagini cu pacienţi legaţi cu chingi de paturi, la Centrul de Boli Psihice Măciuca. În loc să aibă grijă de bolnavi, infirmierii ar fi mers să lucreze la casa managerului, susţin surse din interiorul centrului. Întrebat despre fotografiile cu pacienţii legaţi, managerul Sergiu Smărăndoiu a spus că este vorba despre o operaţiune de compromitere a sa.

Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face o anchetă în cazul pacienţilor de la Centrul Măciuca

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă în cazul unor pacienţi care ar fi fost legaţi cu chingi de paturi şi bănci la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, din judeţul Vâlcea, potrivit unui comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici