Virusul gripei aviare găsit în 17 probe prelevate de la cadavre de lebede din judeţul Constanţa

Virusul gripei aviare (subtipul H5N8) a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti în cazul a 17 probe prelevate de la cadavre de lebede recoltate din diferite zone ale judeţului Constanţa, iar DSVSA anunţă controale în exploataţiile comerciale de păsări.

163 afișări
Imaginea articolului Virusul gripei aviare găsit în 17 probe prelevate de la cadavre de lebede din judeţul Constanţa

Virusul gripei aviare găsit în 17 probe prelevate de la cadavre de lebede din judeţul Constanţa

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate, în cursul lunilor noiembrie şi decembrie 2016 şi ianuarie 2017, de la 17 cadavre de lebede recoltate din diferite zone de pe raza judeţului Constanţa, au anunţat, miercuri, preprezentanţii DSVSA Constanţa.

Cele mai multe dintre păsările moarte, nouă exemplare, au fost recoltate din apele Portului Constanţa, iar restul din zona Portului Turistic Tomis din Constanţa, Portului Mangalia şi zona de dig din Eforie Sud.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, numai în data de 24 ianuarie au fost prelevate, în total, 38 de probe de la păsări sălbatice găsite moarte - din care 30 de la lebede, iar restul de pescăruşi, cormorani şi lişiţe, recoltate din Portul Turistic Tomis, din Eforie Sud, Mangalia şi Costineşti şi trimise în vederea efectuării determinărilor de laborator.

La DSVSA Constanţa a fost instituit un serviciu de permanenţă, iar în situaţia în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa, cu mijloc auto specializat, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări, în vederea trimiterii acestora pentru analize.

"Ca urmare, se menţin măsurile dispuse şi întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influenţă aviară, din data de 28 noiembrie 2016”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Constanţa, în care se precizează că durata măsurilor aplicate în zona de protecţie este de 30 zile de la data ultimului caz pozitiv înregistrat la păsări sălbatice.

De asemenea, ca măsură suplimentară, DSVSA a decis efectuarea de controale oficiale în toate exploataţiile comerciale de păsări de pe raza judeţului Constanţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici