Cosma: Nu am nicio afacere cu Ghiţă. Eu am 70 de ani, el are 36 de ani şi se ocupă cu ştiinţele noi

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, cercetat alături de Sebastian Ghiţă în dosarul de corupţie al lui Iulian Herţanu, susţine că nu are nicio relaţie de afaceri cu Sebastian Ghiţă şi că ”sunt invenţii anumite interpretări” ale discuţiilor telefonice apărute în stenograme.

664 afișări
Imaginea articolului Cosma: Nu am nicio afacere cu Ghiţă. Eu am 70 de ani, el are 36 de ani şi se ocupă cu ştiinţele noi

Mircea Cosma (Imagine: Lucian Radulescu/Mediafax Foto)

"Dacă ţineţi cont că eu am 70 de ani, iar Ghiţă are 36 de ani, nu am nicio afacere, eu sunt din Baia Mare şi el este din Ploieşti. Nu am nicio relaţie de afacere, că el se ocupă de ştiinţele noi, noi ne ocupăm de ştiinţele vechi”, a declarat Mircea Cosma, miercuri, întrebat despre relaţia sa cu Sebastian Ghiță.

El a mai spus că nu are "o relaţie cu DNA" şi că nu se puteau da "tigăi în Basarabia în campania electorală", aşa cum a fost acuzat Ghiţă.

"Sunt invenţii anumite interpretări ale discuţiilor telefonice, adică apare Nenova, nu este vorba de Leova, unde sunt cetăţean de onoare şi unde în centrul oraşului este un bust al lui Ştefan cel Mare pe care l-am făcut eu cadou", a mai spus Cosma.

Întrebat dacă s-au dat tigăi în Republica Moldova, Cosma a explicat: "Nici nu ştiai cui să i le dai, chiar dacă voiai. Nu are nimeni situaţiile cu cetăţenilor cu dublă cetăţenie din Moldova".

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a mai spus că niciodată nu a fost întrebat la DNA despre Victor Ponta.

Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

În urmă cu o săptămână, procurorii DNA Ploieşti au extins urmărirea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pe care îl acuză de noi fapte penale, între care coruperea alegătorilor.

Potrivit DNA, Sebastian Ghiţă ar fi conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, pentru votarea lui Victor Ponta.

În acest nou dosar procurorii DNA au interceptări ale unor discuţii între Sebastian Ghiţă şi şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, în care Ghiţă se arată mulţumit de rezultatul obţinut în Moldova după primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unor documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX, scorul obţinut de Victor Ponta în Republica Moldova după primul tur al alegerilor prezidenţiale îl preocupa pe Sebastian Ghiţă, acesta exprimându-şi mulţumirea într-o discuţie purtată cu preşedintele Consiliului judeţean Prahova, Mircea Cosma, în seara de 2 noiembrie 2014, după primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Astfel, potrivit documentelor citate, în ziua de 02.11.2014, la ora 22:58:14, Sebastian Ghiţă ia legătura cu Mircea Cosma, cu care poartă următoarea conversaţie:

GHIŢĂ SEBASTIAN – Presidente…!
COSMA MIRCEA – Î!
GHIŢĂ SEBASTIAN – Am sunat să vă mulţumim. Sunteţi cel mai tare…pe Moldova.
COSMA MIRCEA – De unde ai aflat? E, na!
GHIŢĂ SEBASTIAN – N-am aflat. Ştiţi că vă iubim de mici, eu şi VLĂDUŢ.
COSMA MIRCEA – Nu, da cum e prin Moldova, ia?
GHIŢĂ SEBASTIAN – Dar vrem să vă spunem următorul lucru…
COSMA MIRCEA – E?
GHIŢĂ SEBASTIAN –… “ nu degeaba ne-aţi băgat în cap să punem statui, să facem biblioteci în Moldova, pentru că pentru prima oară după ce …”
COSMA MIRCEA – Pentru prima oară în istoria patriei…
GHIŢĂ SEBASTIAN – …”Mareşalul a spus: soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!”
COSMA MIRCEA – Da.
GHIŢĂ SEBASTIAN – Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova!
COSMA MIRCEA – E, na!
GHIŢĂ SEBASTIAN – Da. (râde) Vă place de noi, nu?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici