Costin: I-am cerut ministrului Muncii să sprijine şi angajatorii, nu doar sectorul bugetar

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, marţi, că i-a cerut ministrului Muncii, Marian Sârbu, ca la întâlnirea de săptămâna viitoare cu premierul Emil Boc să fie propuse noi măsuri şi pentru sprijinirea angajatorilor din mediul economic, nu doar al sectorului bugetar.

22 afișări
Imaginea articolului Costin: I-am cerut ministrului Muncii să sprijine şi angajatorii, nu doar sectorul bugetar

Costin: I-am cerut ministrului Muncii să sprijine şi angajatorii, nu doar sectorul bugetar (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Liderul BNS a precizat că a propus Ministerului Muncii introducerea a două noi măsuri pentru sprijinirea mediului economic.

Prima dintre acestea se referă la extensia co-finanţării de stat a şomajului tehnic, Costin explicând că sunt companii care nu vor să trimită oamenii în şomaj şi că acestea ar trebui sprijinite. Cea de-a doua măsură se referă la crearea posibilităţii pentru angajatorii care vor să reducă programul de lucru să poată oferi cursuri de recalificare în timpul rămas de la reducerea programului.

Costin a explicat că dacă timpul de lucru al unui angajat se reduce de la opt la şase ore, cele două ore care reprezintă timpul rămas liber ar putea fi folosite pentru programe de calificare pe meserii dorite la nivelul firmei, astfel încât să crească mobilitatea în interiorul companiei.

Preşedintele BNS a precizat că fondurile necesare pentru orele de training ar trebui asigurate din bani publici sau prin fonduri europene.

De asemenea, angajaţii care ar avea un astfel de program ar trebui să primească la sfârşitul lunii salariul integral.

"Aceasta este una dintre măsurile acceptate de FMI", a spus Costin.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, i-a convocat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Băncii Mondiale, pe liderii confederaţiilor sindicale la o întâlnire informală, pentru a discuta despre legea unică de salarizare şi noile măsuri privind diminuarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar.

Sârbu a spus că în întâlnirea cu sindicaliştii a încercat să le prezinte acestora care ar fi efectele sociale, în urma scăderii economice, potrivit discuţiilor cu FMI. El a adăugat că în zilele următoare vor fi mai multe discuţii cu reprezentanţii sindicatelor, pentru a se încerca preîntâmpinarea efectelor negative cauzate de scăderea economică.

De asemenea, în cursul săptămânii viitoare va avea loc şi o întâlnire cu premierul Emil Boc pe această temă.

Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.

Salariaţii din sectorul bugetar vor intra, între septembrie - noiembrie, în concediu fără plată, vor avea program de lucru redus la şase ore sau vor munci efectiv mai puţin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici