Costin încerca să convingă o persoană de la Senat să semneze o sută de certificate de revoluţionar

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin a fost interceptat de procurori în timp ce purta o discuţie cu o persoană al cărei număr de telefon era de la Senat, pe care încerca să o convingă să semneze o sută de certificate de revoluţionar de pe o zi pe alta.

438 afișări
Imaginea articolului Costin încerca să convingă o persoană de la Senat să semneze o sută de certificate de revoluţionar

Costin încerca să convingă o persoană de la Senat să semneze o sută de certificate de revoluţionar (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto/AFP)

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin şi membrii Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România" Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu au fost arestaţi preventiv în 28 februarie, de magistraţii Tribunalului Argeş.

George Costin este acuzat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan şi Cotenescu, au constituit şi condus, în perioada 2009 - 2011, un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.

Instanţa Tribunalului Argeş arată, în motivarea deciziei de arestare că, din probele administrate de procurori, rezultă implicarea lui George Costin în preschimbarea certificatelor de revoluţionar şi eliberarea adeverinţelor pentru obţinerea drepturilor în baza Legii 341/2004. Astfel, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", George Costin discuta cu reprezentanţi ai Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor şi cu cei ai Senatului care făceau parte din Comisia pentru Problemele Revoluţionarilor.

Potrivit unei interceptări a unei convorbiri telefonice din 30 iulie 2010, dintre George Costin şi o persoană al cărei număr de telefon figurează ca aparţinând Senatului, fostul secretar de stat îi spune acesteia că trebuie să semneze o sută de certificate de revoluţionar.

La refuzul acesteia, motivat de faptul că este târziu şi peste jumătate din certificate "sunt cu probleme", George Costin îi spune să le semneze pe cele pe care "le ştie", restul - "cu asta, basta", chiar în condiţiile în care luase bani de la revoluţionari pe contractele de reprezentare.

"C.G.: Da! Ă! da, m-a sunat domnul N. ...are rugămintea să le semnaţi p-alea...o sută şi ceva că vrea să facă...

Domnul: Am ce?

C.G.: ...mâine să ducă li...lista finală!

Domnul: Nu! Nu pot să le semnez!

C.G.: De ce?

Domnul: Păi sunt vreo 50 cu probleme, 50 şi ceva cu probleme! N-am încredere în ce au făcut!

C.G.: Păi numai la cele la care le ştiţi, restul nu, şi cu asta basta!

Domnul: Păi, ce, eu sunt acuma la dispoziţia lui N. sau ori cui ar fi, adică eu am, n-am şi altă treabă, e ora şapte seara şi vrei să mă apuc de semnat!

C.G.: Nu, că nu mă freca că mâine vrea să dea drumul la lista finală şi d-asta!

Domnul: Păi n-o să poa' să dea drumul la lista finală cu atâtea greşeli, dom'ne! N-au cum să dea drumul la lista finală cu atâtea greşeli! Nu ...

C.G.: ...au pregătite...

Domnul: ...nu au...Păi, trebuie să fie un dezastru lista aia finală! Trebuie să fie un dezastru lista finală, pentru că am înţeles că acuma nici măcar nu au făcut-o după avizele noastre, au făcut-o după certificatele tipărite, dintre care o grămadă din ele le-au tipărit greşit! Da? Din cauza asta trebuie să fie o nenorocire lista aia finală! Da?

C.G.: Da, bun, da, măcar în, în ăstea două luni de pauză parlamentară, măcar avem timp să vedem care sunt greşelile, să le semnalăm şi să le, să le ... îndreptăm, că dacă nu ...

Domnul: Da, o să fie iară cu erate, iară să fie cu mizerii!"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici