Costoiu: Centru de cercetare pentru calitatea vieţii, de 300 de milioane de euro, în Delta Dunării

Ministrul pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, spune că se intenţionează înfiinţarea în Delta Dunării a unui centru de cercetare pentru calitatea vieţii, investiţie de 300 de milioane euro, existând discuţii cu Comisia Europeană pentru înscrierea proiectului pe lista infrastructurilor mari de cercetare.

278 afișări
Imaginea articolului Costoiu: Centru de cercetare pentru calitatea vieţii, de 300 de milioane de euro, în Delta Dunării

Costoiu: Centru de cercetare pentru calitatea vieţii, de 300 de milioane de euro, în Delta Dunării (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că Delta Dunării nu reprezintă doar un lucru turistic, ci şi singurul "laborator viu" al Europei unde se pot face aceste cercetări.

"Centrul de cercetare din Delta Dunării va fi al doilea mare proiect pe care România îl promovează, după cel al laserului de la Măgurele, un proiect europen. Acest al doilea proiect presupune un centru de cercetare pentru calitatea vieţii, care are o susţinere printr-un proiect paralel condus de Universitatea din Bochum şi care va reuni activităţi de cercetare din diferite sectoare - navigaţie, ştiinţele vieţii, energie, pentru că Delta Dunării nu reprezintă doar un lucru turistic, ci şi singurul laborator viu al Europei unde se pot face aceste cercetări. Sunt un număr impresionant de universităţi şi institute de cercetare europene care au achiesat la acest proiect, dar şi din afara Europei, care îl sprijină", a spus Costoiu.

Potrivit acestuia, autorităţile române se află, în momentul de faţă, în faza discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a putea înscrie centrul în lista infrastructurilor mari de cercetare din Europa.

"România l-a pus pe tapet, există etape întregi parcurse pentru acest proiect. Valoarea estimată a proiectului este de 300 de milioane de euro, iar prima fază pe care noi o propunem este de 30 de milioane de euro. Guvernul a alocat deja primii bani pentru infrastructură. Proiectul nu se face pe un teren viran, ci există un institut care are responsabilităţi în această zonă, sunt cercetări ale Mării Negre, sunt foarte multe descoperiri interesante care vor fi prezentate la începutul anului viitor, inclusiv legate de gazele care sunt la suprafaţa Mării Negre sau în subsolul Mării Negre", a subliniat Mihnea Costoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici