Covasna: Aproximativ 300 de gospodării şi o sută de locuinţe, afectate de inundaţii - VIDEO

Aproximativ 300 de gospodării şi în jur de o sută de locuinţe din comuna covăsneană Belin au fost afectate de inundaţii, duminică după-amiază, în urma ieşirii din matcă a pârâului cu acelaşi nume, din cauza ploilor torenţiale căzute în zonă, relevă un bilanţ al ISU Covasna.

73 afișări
Imaginea articolului Covasna: Aproximativ 300 de gospodării şi o sută de locuinţe, afectate de inundaţii - VIDEO

Covasna: Aproximativ 300 de gospodării şi o sută de locuinţe, afectate de inundaţii (Imagine: Gabriela Dobos/Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat corespondentului MEDIAFAX că un prim bilanţ al inundaţiilor care au avut loc, duminică după-amiază, în comuna Belin, arată că viiturile au afectat în jur de 300 de gospodării, aproximativ o sută de locuinţe, cinci podeţe, precum şi două poduri, unul în centrul comunei şi celălalt în satul Belin Vale.

Potrivit sursei citate, pe drumul judeţean, care traversează comuna Belin, la ora transmiterii ştirii se circulă doar pe un singur sens.

Marius Tolvaj a mai menţionat că şi în satul Belin Vale drumul comunal a fost afectat serios, fiind spălat de ape.

De asemenea, conform aceleiaşi surse, o femeie de 51 de ani a fost surprinsă de viitură, la ora transmiterii ştirii ea fiind în şoc hipotermic, în stare critică, şi fiind transportată cu ambulanţa la spital.

"Cred că va trebui să ne obişnuim cu aceste fenomene şi va trebui să învăţăm să trăim cu acestea", a declarat prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, care s-a deplasat, duminică, la Belin şi Belin Vale.

"Nu văd ce am putea face în asemenea situaţii: ne putem aştepta ca orice pârâiaş din orice vale să producă o adevărată catastrofă în mai puţin de o oră, dacă continuă cu aceste ruperi de nori", a mai spus prefectul, adăugând că mai grav este că locuitorii comunei Belin o păţesc pentru a treia oară în câteva săptămâni şi că dintre toate aceasta a fost cea mai puternică viitură.

Potrivit sursei citate, ruperea de nori a durat numai 45 de minute, iar viitura a distrus tot ce a întâlnit în cale, fiind luat de ape din curtea Primăriei din localitate chiar şi un excavator de câteva tone.

Echipajele ISU şi ale Jandarmeriei se află la faţa locului şi ajută oamenii să-şi cureţe gospodăriile.

Video stirileprotv.ro

Zeci de gospodării şi case din comuna covăsneană Belin au fost inundate, la sfârşitul lunii iunie, din cauza creşterii debitului pârâului Belin, ca urmare a ploilor torenţiale. Potrivit ISU Covasna, în urma unei viituri produse de o rupere de nori, la vremea respectivă debitul pârâului Belin a crescut şi au fost afectate localităţile Belin şi Belin Vale. La faţa locului, a mers un echipaj al ISU Covasna, care a estimat că au fost afectate 15 case şi 40 gospodării (curţi, pivniţe) din comuna Belin.

Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, declara că podul care face legătura între Belin şi Belin Vale a fost afectat de viitură şi din acest motiv poate fi traversat doar pe jos sau cu căruţa. Prefectul mai informa că, în urma inundaţiilor, s-a surpat, pe o porţiune de circa 50 de metri, drumul comunal, în partea de sus a localităţii Belin Vale.

Potrivit autorităţilor judeţene din Covasna, pentru refacerea infrastructurii din localitatea covăsneană Belin Vale, afectată în urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iunie, când un drum s-a surpat, iar podul din localitate a fost afectat de viitură, este necesară suma de un milion de lei, bani pe care Prefectura Covasna îi va solicita Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici