Covasna: Unul din cei doi urşi crescuţi de un om de afaceri a fost dus în Rezervaţia de la Zărneşti

Unul dintre cei doi urşi crescuţi de un om de afaceri covăsnean în comuna Arcuş a fost transportat, vineri, în Rezervaţia de la Zărneşti, după ce managerul rezervaţiei, Liviu Cioineag, şi conducerea AJVPS Covasna au semnat un proces de predare-primire.

323 afișări
Imaginea articolului Covasna: Unul din cei doi urşi crescuţi de un om de afaceri a fost dus în Rezervaţia de la Zărneşti

Covasna: Unul din cei doi urşi crescuţi de un om de afaceri a fost dus în Rezervaţia de la Zărneşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Managerul Rezervaţiei de la Zărneşti din judeţul Braşov, Liviu Cioineag, a semnat, vineri, la Sfântu Gheorghe, un proces de predare-primire cu preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna, Laszlo Bela, în urma căruia cei doi urşi crescuţi de 11 ani de un om de afaceri la Arcuş, în curtea unei fabrici de pâine, au fost daţi în custodie rezervaţiei.

Laszlo Bela a explicat că, în decursul timpului, s-au făcut mai multe demersuri ca urşii să fie duşi într-o rezervaţie din Germania, dar nu s-au primit aprobările necesare.

La rândul său, managerul Rezervaţiei de la Zărneşti, Liviu Cioineag, a declarat, după semnarea procesului-verbal de predare-primire cu conducerea AJVPS Covasna, că la Zărneşti sunt cele mai bune condiţii pe care le poate oferi un parc rezervaţie naturală pentru urşi în întreaga Europă.

"La noi au venit urşi din Statele Unite, din fostul bloc sovietic, practic oricine are nevoie ca ursul să crească cât mai aproape de libertate se gândeşte la Zărneşti, este cel mai mare parc din Europa, are 70 de hectare", a spus Cioineag.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de vineri, a fost preluat de reprezentanţii rezervaţiei şi transportat la Zărneşti masculul, urmând ca săptămâna viitoare să fie dusă şi femela.

"La început, proprietarul fabricii de pâine a fost recalcitrant şi ne-a ameninţat cu procese, dar în cele din urmă am reuşit să luăm masculul şi urmează ca săptămâna viitoare să preluăm şi femela", a spus managerul Rezervaţiei de la Zărneşti.

Cei doi urşi crescuţi de peste 11 ani de un om de afaceri din comuna covăsneană Arcuş vor fi duşi în Rezervaţia de la Zărneşti, din judeţul Braşov, după ce mai multe asociaţii de protecţie a animalelor au făcut reclamaţii pentru a scoate animalele din acel mediu.

Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Animalelor "Milioane de Prieteni", declara că asociaţia a sesizat încă din toamna anului trecut Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna şi Direcţia Sanitar-Veterinară Covasna în legătură cu soarta celor doi urşi, dar nici până în prezent nu a primit vreun răspuns de la cele două instituţii.

"Am făcut această sesizare pentru a fi relocaţi urşii într-o rezervaţie, pentru că locul lor nu este în curtea unei fabrici de pâine", afirma preşedintele asociaţiei.

Cristina Lapis preciza că în ţară mai sunt aproximativ 20 de urşi în situaţii similare, adăugând că, în opinia sa, într-o Românie europeană nu este normal ca aceste animale să fie ţinute în captivitate.

Cristina Lapis spunea că, după ce presa a sesizat situaţia urşilor de la Arcuş, conducerea Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna şi-a dat acordul ca aceştia să fie transportaţi la rezervaţia de urşi de la Zărneşti, din judeţul Braşov.

La rândul său, managerul rezervaţiei de la Zărneşti, Liviu Cioineag, declara că vineri dimineaţă urma a se întâlni cu conducerea AJVPS Covasna pentru a semna actele de predare-primire a urşilor.

"De 11 ani autorităţile din Covasna se fac că plouă fără să aplice legea. Noi suntem pregătiţi să transportăm urşii la rezervaţie, după ce semnăm actele", spunea Cioineag.

Omul de afaceri covăsnean Retyi Csaba a găsit ursuleţii în pădure în urmă cu peste 11 ani. La vremea respectivă, puii aveau doar câteva zile, aşa încât, potrivit spuselor sale, dacă ar fi lăsat puii de urs în pădure aceştia nu ar fi supravieţuit.

Din acest motiv, el a luat decizia să-i ducă acasă, iar puii au fost hrăniţi cu biberonul de familia bărbatului. Când au mai crescut, urşii, care au fost botezaţi Jessy şi Jimmy, au fost duşi în comuna Arcuş.

Cei doi urşi erau ţinuţi într-o cuşcă în curtea fabricii de pâine aflată în propietatea omului de afaceri covăsnean.

Covăsneanul spunea, în urmă cu câţiva ani, că nu îi putea lăsa liberi pe urşi în pădure, în mediul lor natural, deoarece aceştia nu ar fi putut supravieţui.

În toamna anului 2010, un alt urs, Muki Maci, care a trăit timp de nouă ani lângă o pensiune din staţiunea covăsneană Balvanyos, atracţia turistică a zonei, a fost transportat în rezervaţia de la Zărneşti, "părintele adoptiv" al ursului susţinând atunci că au existat presiuni mari din partea asociaţiilor de protecţie a animalelor pentru mutarea acestuia în rezervaţie, unde se află şi în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici