Cozi de peste 12 ore la înscrierea în învăţământul primar a copiilor, în etapa a doua

Zeci de părinţi din Bucureşti au stat, marţi, la coadă peste 12 ore pentru a-şi înscrie copiii în clasa I sau clasa pregătitoare în alte şcoli decât cele de circumscripţie, mai mult de jumătate plecând fără să le fi fost primit dosarul.

412 afișări
Imaginea articolului Cozi de peste 12 ore la înscrierea în învăţământul primar a copiilor, în etapa a doua

Cozi de peste 12 ore la înscrierea în învăţământul primar a copiilor, în etapa a doua (Imagine: Shutterstock)

Încă de la ora 8.00 dimineaţa părinţii s-au aşezat la cozi în speranţa că vor reuşi să-şi înscrie copilul în clasa I sau în clasa pregătitoare la altă şcoală decât cea de circumscripţie.

Chiar dacă numărul de locuri afişat era mic, părinţii trăgeau speranţa că vor reuşi să-şi înscrie copilul. Nu a fost să fie aşa, întrucât calculatorul s-a blocat tot timpul. După zece înscrieri trebuia resetat.

"Dacă pauza între prima înregistrare în calculator şi următoarea era mai mare, atunci sistemul se bloca. Dacă erau introdusă o dată greşită, sistemul se bloca. Dacă era necesară o modificare a unei date, acest lucru nu putea fi realizat. După zece înscrieri, sistemul se bloca. Numai pentru a înregistra datele fiecărui copil părinţii au avut de aşteptat aproape 20 de minute", a explicat Gabriela R. care după mai bine de 12 ore de stat la coadă a reuşit să-şi înscrie copilul la Şcoala 174 din cartierul bucureştean Militari, precizând că în multe situaţii, înscrierile în şcoli au fost întârziate şi din cauza unor neconcordanţele din actele de identitate ale părinţilor.

Nu aceeaşi situaţie a fost în alte şcoli. Părinţii au sperat în zadar că, fiind corecţi, vor putea să-şi înscrie copilul la şcoala pe care o doresc pentru micuţii lor.

După 12 ore de stat la coadă, Marilena N. a renunţat. Înscrierile de marţi s-au încheiat. Va trebui să revină în altă zi pentru alte 12 ore de aşteptare. Mai mult, a aflat că din cele 37 de locuri rămase libere după prima etapă, 20 sunt rezervate pentru "pile din minister". "Sunt şcoli unde, în fiecare an, au fost înscrieri peste numărul de locuri, dar ceea ce se întâmplă acum este fără precedent. Am aflat că din cele 37 de locuri, 20 sunt ale unor pile din minister. Ce să mai sperăm? Unde să mergem? Mai mult, în anii precedenţi, părinţii duceau un cadou directoarei sau numai învăţătoarei. Acum şpaga s-a triplat. Asta a urmărit ministerul cu această măsură", a adăugat Marilena N. Ea a mai spus că, mai întâi, a vrut să-şi înscrie copilul la Şcoala Centrală unde, deşi erau locuri, a fost respinsă.

"Mi s-a spus că nu îndeplinesc niciun criteriu, aşa că nici măcar nu m-au primit, ceea ce cred că este ilegal. Vă mărturiesc că am plâns când mi s-a spus aşa", a mai spus mămica.

Prin şcoli circulă zvonul că MECTS a interzis înscrierea în etapa a III-a a celor care au viză de flotant. Informaţia a fost dezminţită însă de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care a spus că nu există o astfel de decizie, iar prevederile legii sunt clare, înscrierea se face după adresa de domiciliu sau de rezidenţă.

Potrivit MECTS, în prima etapă au fost înscrişi 79 la sută dintre copiii recenzaţi.

(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici