Cozmin Guşă, audiat de CNCD

Liderul PIN Cozmin Guşă a fost audiat, marţi, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce Uniunea Populară Social Creştină (UPSC) l-a acuzat de discriminare pentru că a impus limită de vârstă candidaţilor partidului pentru alegerile locale.

14 afișări
Imaginea articolului Cozmin Guşă, audiat de CNCD

Cozmin Guşă, audiat de CNCD (Imagine: Mediafax Foto)

Cozmin Guşă a fost audiat circa 20 de minute, la ieşirea de la CNCD declarând că a explicat Consiliului că decizia privind introducerea limitei de vârstă pentru candidaţii PIN este una legitimă, în acord cu statutul partidului.

"Noi avem prevăzut în statut că nu dorim să fie membri PIN foşti informatori ai Securităţii, foşti membri ai nomenclaturii comunisto-securiste, iar decizia legată de vârsta candidaţilor este de natură să ne păzească de asemenea evenimente. Un om de până în 45 de ani are mult mai puţine şanse să fi fost informator al Securităţii sau membru al nomenclaturii comunisto-securiste, iar decizia pe care am luat-o este în acord cu decizia noastră de reformare a clasei politice din România", a precizat Cozmin Guşă.

Liderul PIN a explicat că au fost suficiente exemple în acest sens în politica românească, cazul cel mai cunoscut fiind cel al Monei Muscă.

"Noi menţinem această decizie. E o decizie internă de partid şi am comunicat şi celor de la CNCD pentru că nu vrem să riscăm să avem la un moment dat în partid oameni ca domnul Vilău spre exemplu, care a fost informator al Securităţii", a mai spus Guşă.

În replică, secretarul general al UPSC, Ioan Adrian Vilău, a spus că demersul lui Guşă a fost "doar o vânătoare de imagine care lasă urme puternice în comportamentul oamenilor".

"Pe domnul Guşă poate ar trebui să-l preocupe mai mult modul în care personalităţi, chiar sub 45 de ani, au colaborat cu servicii străine de informaţii. Ne deranjează foarte mult cei care au colaborat cu serviciile interne de securitate şi îi ignorăm total pe cei care au colaborat cu serviciile străine, nu întotdeauna prietene", a declarat Vilău.

Totodată, secretarul general al UPSC a precizat că sesizarea formulată de Uniune a avut în vedere faptul că orice partid care se bazează pe principiul discriminării prin impunerea unei limite de vârstă pe care Constituţia nu o prevede nu face altceva decât să învrăjbească o categorie socială împotriva alteia.

Vilău a mai spus că nu a fost informat de membrii CNCD când va fi luată o decizie în acest caz, dar presupune că acest lucru se va întâmpla după alegerile locale din 1 iunie.

Preşedintele PIN, Cozmin Guşă a fost reclamat la CNCD de Uniunea Populară Social Creştină (UPSC) la începutul lunii mai. Potrivit sesizării formulate de UPSC, CNCD este solicitat să analizeze dacă activitatea lui Cozmin Guşă este una de natură discriminatorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici