Video Craterul salinei din câmpul I de sonde de la Ocnele Mari s-a extins pe circa 1.500 de metri pătraţi

Craterul salinei din câmpul I de sonde de la Ocnele Mari s-a extins la suprafaţa de aproape 1.500 de metri pătraţi, având o adâncime de aproximativ 70 de metri, a declarat, sâmbătă după-amiază, prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu.

171 afișări

La ora transmiterii acestei ştiri, traficul rutier între Ocnele Mari şi Ocniţă a fost oprit, iar operaţiunea de prăbuşire controlată continuă.

În prezent, saramura din Câmpul I este direcţionată prin pompare şi natural către celelalte câmpuri, iar atunci când acestea nu mai pot stoca saramura aceasta va fi redirecţionată către noul lac de acumulare de pe pârâul Sărat.

Profesorul Florian Zamfirescu, coordonatorul procesului tehnologic de prăbuşire controlată la salină, a declarat că operaţiunea decurge conform graficului, iar până în acest moment nu au intervenit probleme.

"Suntem în graficul operaţiunii. Din cei un milion de metri cubi de saramură aflaţi în cavernă de la câmpul I sonde, evacuăm 600.000 de metri cubi, iar 400.000 de metri cubi vor rămâne în interior. Cei 600.000 de metri cubi sunt deversaţi în prezent în lacul de acumulare vechi din zonă câmpului, în sonde şi în bazinul de retenţie din zonă câmpului IV de sonde. În maximum o oră, cele două locuri de stocare a saramurii evacuate vor fi umplute, urmând, dacă va există un surplus, că acesta să fie deversat în noul bazin de retenţie, construit special în acest an pentru procesul tehnologic de surpare controlată", a explicat profesorul Florian Zamfirescu.

La rândul lor, reprezentanţii Prefecturii au anunţat că la ora 9.30 cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au reuşit evacuarea ultimelor bunuri din cele două gospodării care este posibil să fie afectate într-o primă fază. Autorităţile au verificat încă o dată tabăra de la Ocniţa, unde a fost cazată o familie din cele două evacuate.

Conform Prefecturii Vâlcea, pentru a interveni în timp operativ la Ocnele Mari sunt pregătite să acţioneze 58 de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, cu o autospecială, două camioane, trei autoturisme şi o ambulanţă SMURD. Din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi la operaţiuni participă 45 de cadre cu trei autoturisme şi cu un camion, aceştia oprind accesul în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea este prezent în zonă cu cinci cadre şi cu două autoturisme.

Potrivit Prefecturii Vâlcea, ca urmare a instituirii "codului roşu", la faţa locului sunt moblizate toate structurile de la nivelul judeţului Vâlcea: prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, inspectorul şel al ISU, colonel Adrian Mesescu, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Liviu Rotaru. De asemenea, la faţa locului au ajuns şi secretarul de stat din Ministerul Economiei Alexandru Pătruţi şi inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-locotenent Vladimir Secară. De asemenea, militari din cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare NBC "Panait Donici" din Râmnicu Vâlcea acţionează pentru sprijinirea populaţiei aflate în zona afectată de surpările de la salină, ajutând la evacuarea populaţiei din zona de risc. În zonă urmează să ajungă, în cursul după-amiezei, şi premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici