Video Crescătorii de vite protestează din cauza preţului laptelui (Video ProTv)

Sute de crescători de animale protestează, marţi, în faţa sediilor principalilor procesatori din ţară, nemulţumiţi de diferenţele mari dintre preţul de achiziţie al laptelui şi preţul final plătit de consumatori.

402 afișări
Proteste au loc în mai multe locuri de ţară, unde marii procesatori de lapte au fabrici de prelucrare: la Dorna, unde este fabrica La Dorna, la Bucureşti, unde este Danone, la Popeşti Leordeni, unde este fabrica Tnuva, la Sighişoara, la fabrica Hochland, la Alba-Iulia, la Albalact şi în judeţul Cluj, la sediul firmei Friesland din comuna Baciu.

Peste o sută de crescători de animale din judeţele Alba şi Sibiu protestează, marţi, în faţa societăţii Albalact Alba, oamenii manifestându-se zgomotos, cu fluiere şi talăngi.

Protestatarii s-au deplasat la Albalact cu mai multe microbuze şi maşini personale şi vor rămâne în faţa fabricii timp de trei ore.

Oamenii fluieră şi agită clopote şi talăngi. De asemenea, ei au pancarte cu inscripţiile "Vrem un preţ corect", "Vrem bani pentru munca noastră", "Vrem să ne plătiţi corect laptele".

Protestul are loc pe un un teren viran din faţa societăţii de lactate, deoarece protestatarii nu au primit aprobare pentru a organiza mitingul pe domeniul public.

Crescătorii de vite primesc în medie un leu pe litrul de lapte, în timp ce în supermarketuri laptele costă de la 3.5 lei în sus.

Peste patru sute de crescători de bovine din mai multe judeţe ale Transilvaniei au protestat zgomotos în faţa companiei Friesland din comuna clujeană Baciu, în timp ce la protestul organizat în judeţul Mureş, în faţa societăţii Hochland din Sighişoara, participă aproximativ optzeci de persoane.

Negocierile crescătorilor de animale cu conducerea companiei Friesland, care are sediu în comuna clujeană Baciu, au eşuat, procesatorul avansând un preţ majorat de zece bani pe litrul de lapte neconform, acesta fiind considerat insuficient de către fermieri.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, Dorel Secară, şeful delegaţiei de negociatori, a declarat că în ceea ce priveşte laptele conform normelor UE nu s-a primit nicio ofertă de preţ.

"Rezultatetul e zero, avem semnale că vom participa la negocieri cu Ministerul Agriculturii. Vom convoca în această săptămână un birou al federaţiei să vedem ce vom face", a spus Secară.

El le-a cerut protestatarilor să aducă la viitoarele acţiuni fiecare câte zece persoane pentru a fi cât mai mulţi, iar alte acţiuni de protest vor fi stabilite în funcţie de rezultatele negocierilor cu Ministerul Agriculturii.

Producătorul de lactate Friesland Foods susţine că preţul plătit crescătorilor de bovine pentru lapte este corect, în concordanţă cu calitatea materiei prime oferite, după ce negocierile dintre companie şi crescătorii care pichetează marţi sediul fabricii au eşuat.

Liderul Sindicatului Crescătorilor de Taurine Mureş, Ioan Boca, a declarat, marţi, la ieşirea de la negocierile cu reprezentanţii firmei Hochland de la Sighişoara, că este optimist în privinţa atingerii unui preţ corect al laptelui livrat către procesatori.

Boca a spus că a avut cu conducerea Hochland Sighişoara un dialog de la egal la egal, în care a văzut "respectul societăţii faţă de crescători".

"Am văzut interesul unor manageri buni, ce doresc să facă afaceri în România", a spus Boca, potrivit căruia crescătorii de taurine au cerut un preţ de 1,5 RON (15.000 de lei vechi) la litrul de lapte, iar acest lucru a fost acceptat, în principiu, de conducerea fabricii.

"Ei sunt de acord, dar sunt doar o fabrică din 80. În 19 martie se va discuta preţul laptelui la Ministerul Agriculturii. Poate vor fi o rundă-două de negocieri, dar suntem optimişti în privinţa rezultatului", a spus Boca.

Reprezentanţii Hochland susţin în continuare formarea liberă pe piaţă a preţului pentru lapte, în funcţie de cerere şi ofertă, şi se declară mulţumiţi de discuţiile pe care le-au avut cu crescătorii de bovine care au pichetat sediul fabricii din Sighişoara.

Aproximativ o sută de reprezentanţi ai crescătorilor de bovine din mai multe judeţe ale Moldovei au protestat, în Vatra Dornei, în faţa unui sediu aparţinând Dorna Lactate SA, reclamând preţul scăzut al laptelui oferit de procesatorii de lapte.

Protestul Asociaţiei Fermierilor Crescători de Vaci de Lapte Bucovina Suceava ar fi trebuit să fie organizat în faţa fabricii de lapte din localitatea Floreni, chiar pe drumul E 576, însă pentru că nu au obţinut aprobare să protesteze aici, organizatorii au obţinut aviz pentru acest miting în faţa unui sediu al firmei Dorna Lactate din municipiul Vatra Dornei.

Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Eugen Şalar, la mitingul care a început la ora 12.00 participă aproximativ o sută de persoane.

Sediul fabricii Danone din Bucureşti este pichetat de peste o sută de crescători de taurine, aceştia fiind legaţi cu lanţuri şi purtând un coşciug pe care scrie "laptele românesc, nu te vom uita", însoţiţi de o fanfară care intonează muzică mortuară.

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Vrem în Europa, dar nu în genunchi", "Secetă + nepăsare ... veţi vedea trei puncte, faţa dispare" şi agită clopote şi talăngi.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, spune că fermierii au hotărât să nu mai livreze laptele la preţul oferit în prezent - de 0,5 lei pentru laptele neconcorfm şi de 0,8 lei pentru cel conform - pentru că "oricum ies în pierdere", aşa că preferă să îl arunce.

Crescătorii de animale spun că nu le ajung banii nici măcar pentru furaje, care costă un leu kilogramul, iar statul subvenţionează doar cu 0,7 lei pe kilogram.

Reprezentanţii sindicaliştilor spun că a fost chemaţi de conducerea Danone la discuţii, dar nu vor merge pentru că directorul firmei este plecat în Franţa şi nu vor să discute cu altcineva.

Reprezentanţii companiei Danone spun că firma lor plăteşte minimum 1,2 lei pe litru de lapte cumpărat de la fermieri, nu 0,8 lei cum susţin sindicaliştii şi că nu au primit niciun protest de la furnizorii cu care au contracte, având în continuare oferte de colaborare din partea unor fermieri.

"Danone nu practică preţul invocat de sindicatul crescătorilor de bovine, de 0,8 lei pe litru, preţul nostru de achiziţie fiind în strânsă legătură cu calitatea laptelui furnizat şi porneşte de la 1,2 lei în sus. În plus, nu există nicio înţelegere între procesatori privind preţul laptelui, aceştia fiind concurenţi pe piaţa de achiziţie a laptelui, la fel ca şi pe piaţa de desfacere a produselor lactate", a declarat reprezentantul Danone, Gheorghe Petrişor.

Potrivit reprezentanţilor Danone, fiecare procesator negociază preţurile cu furnizorii săi, în 2007 preţul plătit de firmă pentru litrul de lapte fiind cu 35 la sută mai mare decât în 2006.

În opinia reprezentanţilor Danone, singura soluţie viabilă ca fermierii să îşi eficientizeze afacerea este îmbunătăţirea calităţii laptelui, acest lucru aducându-le un preţ mai bun. Aceştia spun că importul de lapte este o soluţie excepţională.

Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) a anunţat, luni, că sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Agrostar vor picheta, marţi, de la ora 11.00, timp de trei ore, sediile a două fabrici din apropierea Bucureştiului şi a altor patru din Cluj, Sighişoara, Vatra Dornei şi Alba. Aceştia sunt nemulţumiţi de "refuzul repetat" al procesatorilor de a negocia preţul laptelui, cel actual fiind considerat de sindicalişti prea mic.

Patronatul din industria laptelui susţinea, într-un comunicat remis, luni, că preţul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori şi furnizori, şi nu la nivel colectiv, împreună cu sindicatele, arătând, totodată, că o majorare a preţului de achiziţie a laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat, marţi, că problemele sindicatelor crescătorilor de taurine trebuie rezolvate prin negocieri între furnizori şi procesatori, iar Ministerul Agriculturii va media aceste discuţii doar dacă este cazul, aşa cum a mai procedat şi în urmă cu mai multe săptămâni.

Întrebat de presă dacă va interveni pentru a aplana conflictul, ministrul a răspuns că, deocamdată, nu crede că este cazul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici