Cristian Burci a contestat măsura controlului judiciar

Cristian Burci, patronul "Adevărul Holding" şi Prima TV, a contestat decizia Tribunalului Olt prin care el şi alţi cinci inculpaţi în dosarul privind devalizarea ROMVAG Caracal au fost pusşi sub control judiciar.

488 afișări
Imaginea articolului Cristian Burci a contestat măsura controlului judiciar

Cristian Burci a contestat măsura controlului judiciar

Contestaţii au formulat şi Vilson Stancu, membru în Consiliul de Administraţie al ROMVAG SA Caracal şi apropiat al lui Burci, dar şi procurorii DIICOT Olt.

Contestaţiile vor fi judecate de magistraţii Curţii de Apel Craiova, însă încă nu a fost stabilit un termen pentru şedinţa de judecată.

Cristian Burci, patronul "Adevărul Holding" şi Prima TV, a fost pus, joia trecută, sub control judiciar pe 60 de zile, de Tribunalul Olt, în dosarul în care este acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal. De asemenea, măsura controlului judiciar pe 60 de zile a fost luată şi pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal şi candidat UNPR la Primăria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG şi actual administrator special al "Adevărul”, Denisa Turcu, fost administrator special al "Adevărul”, şi Vilson Stancu, membru al CA Romvag.

Cei cinci au fost prezentaţi, joia trecută, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse DIICOT Olt, cel care a cumpărat ROMVAG de la statul român, omul de afaceri Cristian Burci, a iniţiat, începând cu anul 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane. Printre acestea se numără şi Denisa Turcu, fostul administrator special al "Adevărul". Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro şi 4 milioane de lei.

Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, cei vizaţi de anchetă "au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei".

Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operaţiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei.

Conform unor surse din cadrul DIICOT Olt, Burci ar fi devalizat fosta fabrică de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda "suveica”. Activitatea infracţională a grupului coordonat de Cristian Burci ar fi început cu anul 2006, după ce Burci şi alţi acţionari ai International Railway Systems SA Luxemburg au împuternicit prin procură notarială pe Denisa Turcu, în calitate de vicepreşedinte al societăţii, să le reprezinte interesele în relaţiile comerciale şi financiare cu terţe persoane.

Ulterior, între SC Romvag SA Caracal, reprezentată de directorul general Ion Dinoiu şi directorul economic Dumitru Enache - în prezent decedat - şi International Railway Systems SA Luxemburg s-a încheiat un contract prin care ROMVAG urma să împrumute societatea din Luxemburg cu până la trei milioane euro. Sursele citate spun că împrumutul s-a făcut în dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-a cerut dobândă şi nici garanţii. Mai mult, suspecţii au trecut în contract că Romvag SA are un excedent de capital lichid, când în realitate societatea avea folosită dintr-o linie de credit suma de aproximativ trei milioane euro şi datorii la furnizori în valoare de 11.455.721 lei, respectiv aproximativ 3,3 milioane euro. La câteva luni după acordarea împrumutului de trei milioane de euro, membrii grupului infracţional, în aceleaşi condiţii, au încheiat un act adiţional prin care suma împrumutată s-a majorat la 7,5 milioane euro, din care s-a plătit efectiv 7.099.000 euro.

Astfel, potrivit procurorilor, folosind un circuit financiar tip "suveică”, pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani împrumutate şi îngreunarea descoperirii circuitului creat, în scopul disimulării şi al spălării sumelor de bani, s-a procedat la conversia sumei de bani din lei în euro la BCR Caracal, după care banii au fost viraţi către Internaţional Railway Systems S.A. Luxemburg. În aceeaşi zi, sumele încasate au fost transferate în contul unei firme din Capitală, controlată de grupul coordonat de Burci, unde au fost transformate din nou în lei şi virate la furnizorii acesteia.

Având în vedere că suma a fost împrumutată pentru o perioadă de un an, la 31 decembrie 2007, Ion Dinoiu şi Denisa Turcu au semnat un nou act adiţional prin care termenul de rambursare s-a prorogat la 30 iunie 2009. La data de 30 iunie 2009, Mihai Danciu, noul director general la SC Romvag SA Caracal şi Denisa Turcu, reprezentant al Internaţional Railway Systems S.A. Luxemburg, au semnat un nou act adiţional, prin care termenul de restituire a fost stabilit la 30 decembrie 2009.

Tot surse din DIICOT susţin că, în luna iunie 2007, în Elveţia a fost înfiinţat un off-shore, având ca acţionar majoritar societatea înfiinţată de grup în Luxemburg, manager cu drept de semnătură fiind de această dată chiar Cristian Burci. Imediat după înfiinţare, între societatea elveţiană şi Romvag s-a încheiat un contract de fabricaţie prin care întreaga producţie a fabricii de vagoane ajungea la beneficiarii finali, exclusiv prin intermediul off-shore-ului controlat de Burci, această societate jucând rolul unui agent de vânzări. Anchetatorii spun că acest contract a fost semnat de Marian Mitran, director economic al Romvag şi de Denisa Turcu. După semnarea contractului, producţia Romvag se livra şi factura către firma din Elveţia, astfel că şi sumele primite de la beneficiarii finali ai producţiei erau încasate de către această societate, care acum avea un control total asupra sumelor de bani ce făceau obiectul tranzacţiilor.

De la semnarea contractului şi până la intrarea în insolvenţă fabricii de vagoane Caracal, în anul 2010, diferenţa între valoarea mărfurilor livrate şi facturate şi valoarea sumelor încasate de la firma elveţiană a ajuns la aproximativ 15.500.000 euro şi s-a majorat la aproximativ 17.500.000 euro, pe perioada de reorganizare, deoarece livrările au continuat fără a se ţine cont că societatea datora cei 15.500.000 euro.

În propunerea de arestare preventivă, procurorii DIICOT arătau că "produsul financiar rezultat din afacerile ilegale derulate de grupul infracţional condus de Cristian Burci are dimensiuni impresionante, banii murdari vehiculaţi de acest grup au circulat practic aparent la vedere, constituind oxigenul care dă forţă infractorilor constituiţi în grup, aflaţi foarte aproape de nucleu, ori chiar în intimitatea structurilor de putere ce le garantează şi acoperă activităţile infracţionale, fiind sprijiniţi pe paliere din gradul grupului piramidal, de membrii grupului, având astfel de facilităţi infracţionale din prisma activităţilor acestora”.

Procurii DIICOT evidenţiau, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că "este limpede pentru omul de rând care asistă neputincios la acest spectacol că în teritoriul ocupat de crima organizată acţionează profesioniştii din lumea industriei, comerţului, investiţiilor şi finanţelor, într-o perfectă articulare, cu exponenţi ai puterii. Afacerile ilegale de mare amploare, rezultat al grupului infracţional organizat, constând în evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu, practici frauduloase în privatizarea unor societăţi comerciale, cum este şi SC Romvag SA Caracal, nu se poate iniţia, derula şi finaliza fără existenţa parteneriatului ilicit între gruparea infracţională autohtonă, cu ramificaţii transnaţionale, cu corespondent ale acestora care acţionează pe teritoriul altor state”.

"Stancu Vilson, un alt membru al grupului infracţional, a primit importante sume de bani de la IRS Industries Gmbh Lugano, sume pe care le ridica în numerar sau le vira în conturile numiţilor Burci Cristian-Ionel şi Străulea Ioana-Daiana, din Monaco şi Franţa. Burci Cristian-Ionel a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 850.136 euro în conturi personale din Bucureşti, Monaco şi Lyon(Franţa)”, se mai arăta în referat.

DIICOT Olt a făcut, miercurea trecută, patru percheziţii, dintre care una la domiciliul omul de afaceri Cristian Burci, iar o alta la sediul redacţiei Adevărul. Zece persoane sunt vizate de anchetă pentru infacţiuni de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală,instihare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici