Cristian Cioacă rămâne în arest preventiv. Tribunalul Argeş a constatat legalitatea măsurii

Poliţistul Cristian Cioacă, trimis în judecată pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, Elodia Ghinescu, rămâne în arest preventiv, în Penitenciarul Colibaşi, după ce magistraţii Tribunalului Argeş au constatat joi legalitatea măsurii.

956 afișări
Imaginea articolului Cristian Cioacă rămâne în arest preventiv. Tribunalul Argeş a constatat legalitatea măsurii

Cristian Cioacă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Potrivit judecătorilor Tribunalului Argeş, hotărârea prividn menţinerea măsurii arestării preventive în cazul poliţistului Cristian Cioacă poate fi atacată în termen de 24 de ore, poliţistul urmând să rămână în arest în următoarele 60 de zile.

Avocata poliţistului, Măria Văsii, a formulat recurs imediat după ce a luat la cunoştinţă decizia instanţei argeşene.

La ora transmiterii acestei ştiri, poliţistul Cristian Cioacă se află încă la Tribunalul Argeş, urmând să fie dus în Penitenciarul Colibaşi.

Poliţistul Cristian Cioacă a fost adus, joi, la Tribunalul Argeş, unde urma să verifica legalitatea arestării preventive, presa neavând acces la şedinţa de judecată.

Poliţistul Cristian Cioacă, aflat din 5 decembrie 2012, în arestul Direcţiei de Cercetări Penale a Poliţiei Capitalei, a fost încarcerat, miercuri, la Penitenciarul Colibaşi, din judeţul Argeş, şi va sta în carantină timp de 21 de zile, perioadă în care i se vor aduce la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile care îi revin în perioada de arest preventiv şi va fi evaluat din punct de vedere psihologic, educaţional şi medical.

Dosarul în care Cristian Cioacă este judecat pentru omor calificat şi profanare de morminte va fi judecat de magistraţii Tribunalului Argeş, iar primul termen al procesului a fost stablit pentru 4 martie.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în "cauza Elodia" şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Constantin Cristian Cioacă, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii arată în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care inculpatul Cioacă Constantin Cristian i-a aplicat soţiei sale, victima Ghinescu Elodia multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Ulterior, Cioacă a transportat trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor.

"Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş", notează procurorii în rchizitoriu.

Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

"În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007", au mai arătat procurorii.

Totodată, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie "nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament)", Cioacă ar fi acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, acesta a pus în baie o nouă perdea de duş.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cioacă ar fi desfăşurat "o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale", prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

"Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale", au precizat procurorii.

Cristian Cioacă a fost arestat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal Bucureşti.

Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.

În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici