Cristina Tarcea, după decizia de cercetare disciplinară: Mi se părea deontologic să fiu anunţată şi apoi să aflu din presă/ REACŢIA Inspecţiei Judiciare

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară, că i s-ar fi părut deontologic să fie anunţată întâi şi apoi să afle din presă.

1340 afișări
Imaginea articolului Cristina Tarcea, după decizia de cercetare disciplinară: Mi se părea deontologic să fiu anunţată şi apoi să aflu din presă/ REACŢIA Inspecţiei Judiciare

Cristina Tarcea: Mi se părea deontologic să fiu anunţată şi apoi să aflu din presă

Reacţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) vine după ce Inspecţia Judiciară a anunţat, miercuri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Inspecţia Judiciară, reacţie la declaraţiie lui Tarcea: Comunicatele se emit la momentul sesizării secţiei competente

Inspecţia Judiciară reacţionează la declaraţiile şefei ÎCCJ, Cristina Tarcea, care a precizat că i s-ar fi părut deontologic să fie informată de acţiunea disciplinară şi apoi să apară în presă, şi arată că toate comunicatele IJ sunt emise atunci când e sesizată şi secţia de la CSM competentă.

„Comunicatele privind acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară se emit conform Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass media la momentul sesizării secţiei competente. Această a fost practică constantă a Inspecţiei Judiciare în materia comunicării publice. Nu este o cutumă, este o prevedere expresă. Conform prevederilor ghidului aprobat aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii - art. 48 indice 2 (1) Comunicarea din oficiu a informaţiilor de către Inspecţia Judiciară se poate realiza doar la momentul sesizării secţiei corespunzătoare a Consiliului cu judecarea acţiunii disciplinare. (2) Aspectele comunicate din oficiu, potrivit alin. (1), pot viza doar faptul exercitării acţiunii disciplinare, textul legal în care se încadrează fapta pentru care se exercită acţiunea disciplinară şi o prezentare sintetică a acestei fapte”, a precizat Alin Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, pentru MEDIAFAX.

„Inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, informează Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Inspecţiei, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea Cristinei Tarcea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici