Cristina Tarcea, după publicarea raportului GRECO: Vom asista la demisii sau la retrageri din spaţiul public?!

Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, afirmă că raportul GRECO are aceleaşi preocupări pe care le-a sesizat şi instanţa supremă şi se întreabă dacă cei care au susţinut modificările legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul şi se vor retrage din spaţiul public.

1550 afișări
Imaginea articolului Cristina Tarcea, după publicarea raportului GRECO: Vom asista la demisii sau la retrageri din spaţiul public?!

Cristina Tarcea, după publicarea raportului GRECO: Vom asista la demisii sau la retrageri din spaţiul public?!

„Trebuie să precizez faptul că Raportul de follow up referitor la Raportul ad hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte „legile justiţiei” ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mă refer aici la:
– Lipsa de transparenţă şi dialog
– Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
– Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
– Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor”, spune Cristina Tarcea, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX.

Şefa Înaltei Curţi mai arată că îşi aminteşte că pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma „obsesiv” în spaţiul public că nici o modificare din legile justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor.

„Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai spune Tarcea.

Preşedintele Înaltei Curţi se mai întreabă dacă vom asista la retrageri ale unor persoane din spaţiul public.

„Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

GRECO regretă lipsa progreselor României în privinţa măsurilor de combatere a corupţiei.

Taguri:
tarcea,
greco,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici