Criza climatică amenință viitorul celui mai popular fruct din lume, deoarece aproape două treimi din zonele de cultivare a bananelor din America Latină și Caraibe ar putea să nu mai fie adecvate pentru aceste culturi până în 2080, conform unei noi cercetări, citate de The Guardian.
Temperaturile în creștere, vremea extremă și dăunătorii afectează țările cultivatoare de banane, precum Guatemala, Costa Rica și Columbia, reducând randamentele și devastând comunitățile rurale din regiune, potrivit unui raport al Christian Aid.
Se estimează că 80% din exporturile de banane care aprovizionează supermarketurile din întreaga lume provin din America Latină și Caraibe – una dintre cele mai vulnerabile regiuni la condițiile meteorologice extreme și la dezastrele climatice cu evoluție lentă.
Bananele sunt cultivate la temperaturi de 15-35 de grade Celsius și au de suferit dacă nu primesc apă la timp. De asemenea, temperaturile foarte ridicate din ultimii ani au dus la apariția unor boli.
În cadrul unei analizei de agenția nonguvernamentală, o fermieră din Guatemala a vorbit despre pericolele încălzirii globale: „Criza climatică ne-a omorât culturile. Asta înseamnă că nu avem sursă de venit, pentru că nu avem ce să vindem. Plantația mea este pe moarte”.
Bananele sunt la momentul actual cel mai consumat fruct la nivel global și a patra cea mai importantă cultură alimentară, potrivit The Guardian.