Crucea Roşie americană pune capăt restricţiilor privind donarea de sânge care vizează homosexualii

De acum, donatorii sunt pe picior de egalitate în ce priveşte eligibilitatea, indiferent de gen sau orientare sexuală.

99 afișări
Imaginea articolului Crucea Roşie americană pune capăt restricţiilor privind donarea de sânge care vizează homosexualii

Crucea Roşie americană pune capăt restricţiilor privind donarea de sânge care vizează homosexualii

„Crucea Roşie sărbătoreşte această mişcare istorică ca pe un progres semnificativ şi rămâne angajată în realizarea unui proces de donare de sânge incluziv, care tratează toţi potenţialii donatori cu egalitate şi respect, menţinând în acelaşi timp siguranţa rezervei de sânge”, a precizat organizaţia umanitară într-un comunicat citat de AFP.

Schimbarea de politică vine ca urmare a orientărilor actualizate anunţate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA în luna mai şi urmează să extindă numărul persoanelor eligibile pentru a dona.

Conform noii politici de evaluare individuală a FDA, toţi potenţialii donatori sunt întrebaţi cu privire la parteneri sexuali noi sau multipli în ultimele trei luni.

Dacă aceştia declară că au avut un partener sexual nou sau mai mulţi parteneri sexuali în ultimele trei luni, vor fi întrebaţi dacă au făcut sex anal în ultimele trei luni. În cazul în care răspunsul la ultima întrebare este afirmativ, li se va cere să amâne donarea de sânge.

Sexul anal cu penetrare prezintă un risc mai mare de răspândire a multor tipuri de boli cu transmitere sexuală, deoarece mucoasa subţire a anusului este uşor de deteriorat, făcându-l mai vulnerabil la infecţii.

Andrew Goldstein, un cercetător în domeniul cancerului din Los Angeles, care a fost un donator de sânge regulat în anii săi de tinereţe, înainte ca politicile anterioare ale FDA să îl facă neeligibil pentru a dona ca homosexual, a salutat această decizie.

"Ceva precum donarea de sânge pare a fi ceva atât de mic pe care îl poţi face şi înseamnă foarte mult pentru mine faptul că voi putea face asta din nou", a declarat Goldstein, care a participat la un studiu clinic în 2021 care a deschis calea pentru noile orientări.

La fiecare două secunde, cineva din Statele Unite are nevoie de sânge sau trombocite, fie pentru o intervenţie chirurgicală, fie pentru tratamentul cancerului, boli cronice sau leziuni traumatice, potrivit Crucii Roşii.

"Indiferent dacă un pacient primeşte sânge integral, globule roşii, trombocite sau plasmă, această îngrijire salvatoare de vieţi începe cu o singură persoană care face o donaţie generoasă", se arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici