Cruci în loc de geamanduri, pe Litoral. Arafat spune că „impactul e mai mic decât dacă cei mici văd victimele”

​Geamanduri în formă de cruce, pe litoralul românesc! Scopul este acela de a-i atenţiona pe turişti asupra pericolului de înec, acestea anunţând câţi oameni au murit înecaţi în mare anul trecut. Situaţia a revoltat însă turiştii şi localnicii, însă şeful DSU, Raed Arafat, apără iniţiativa.

2288 afișări
Imaginea articolului Cruci în loc de geamanduri, pe Litoral. Arafat spune că „impactul e mai mic decât dacă cei mici văd victimele”

FOTO Raed Arafat/Facebook

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia nu putea fi o mică minge plutitoare , fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, scrie, luni, pe Facebook, şeful DSU, dr. Raed Arafat.

Acesta îi critică pe cei care nu sunt de acord cu acest mod de a semnala pericolul şi spune că în loc să se „înscrie în trendul criticilor” ar fi bine să fie interesaţi de salvarea de vieţi şi de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieţi să fie salavate.

„Un „specialist” din cadrul Asociaţiei de Salvamari spunea că „nu putem crucifică litoralul Marii Negre”! Situaţia stă altfel totuşi: în total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn. Cu siguranţă a vedea o geamandura roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău şi a copiilor tăi cum se scoate un înecat de către Salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă în public de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, scrie Arafat.

Şeful DSU mai spune că atacurile sunt „nefondate” în privinţa unor astfel de iniţiative.

Geamandurile în formă de cruce au fost donate de Fundaţia pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc.

Desigur, reacţiile internauţilor n-au întârziat să apară. 

„Eu zic sa puneţi şi cosciuge plutitoare. O nouă idee briliantă! De asemenea, mai propun înlocuirea semnelor de cedează trecerea din intersecţii cu cruci”, scrie un internaut. „Pentru mulţi dintre noi nu contează, nu ne permitem sa ajungem pe litoralul românesc, preferăm să mergem unde e mai ieftin, Grecia,Bulgaria, Turcia”, mai comentează un român. „Poţi să iei una din apă şi să ţi-o pui lângă cap”, arată un altul.

 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici