Cseke Attila: Avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea abuzurilor din sănătate

Ministerul Sănătăţii a reglementat, printr-un ordin semnat marţi, transportul interspitalicesc al pacienţilor care nu se află în stare critică, pentru a opri abuzurile din sistemul sanitar, după ce unele servicii de ambulanţă au solicit chiar şi 400 de lei pentru transportul neasistat al bolnavilor.

21 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea abuzurilor din sănătate

Cseke Attila: Avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea abuzurilor din sănătate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Anul acesta avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea pierderilor din sistemul sanitar şi eficientizarea acestuia. Este nevoie de reaşezarea serviciilor din punct de vedere financiar. Din această perspectivă avem nevoie de un sistem medical unitar. Nu este normal ca unele servicii să fie suprataxate, fapt pentru care vom corecta aceste situaţii", a declarat Cseke Attila, citat într-un comunicat de marţi al Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a semnat Ordinul ce reglementează modul în care se face transportul interspitalicesc al pacienţilor care nu se află în stare critică, precum şi decontarea acestui serviciu.

Măsura era necesară deoarece, în lipsa unor reglementări exprese în acest domeniu, au fost semnalate de către unităţile sanitare, în ultima perioadă, mai multe situaţii în care serviciile publice de ambulanţă solicitau pentru realizarea transportului sanitar neasistat sume importante, chiar şi de 400 lei pentru distanţe mici, a explicat ministrul Cseke Attila.

Conform noului ordin, pentru transportul pacienţilor neinternaţi de la unităţile sau compartimentele de primiri urgenţe la alte unităţi sanitare sau pavilioane ale aceleiaşi unităţi se va deconta numai costul pe kilometru, sub forma unei solicitări obişnuite, din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, fără a se adăuga cost suplimentar.

De asemenea, pentru transportul pacienţilor internaţi din respectiva unitate sanitară spre o alta, unitatea solicitantă va deconta costul pe kilometru, la tariful prevăzut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără decontarea costului pentru solicitare.

"Este total interzisă taxarea pacienţilor de către serviciile de ambulanţă publice pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare îngrijirii acestora", se precizează în ordinul ministrului Sănătăţii.

Totodată, prin noua reglementare, spitalele care deţin ambulanţe de tip A1 şi A2 sunt obligate să le utilizeze cel puţin pe durata programului normal de lucru.

Ministerul Sănătăţii precizează că prin noul ordin va fi reglementată situaţia existentă şi vor fi oprite abuzurile. În acelaşi timp, se va asigura şi plata costului de bază a transportului. Transportul pacientului în stare critică este reglementat prin Ordinul ministrului din 2006, care rămâne nemodificat, a precizat sursa citată.

Ministrul Cseke Attila a ţinut să precizeze că transportul între unităţile sanitare publice a pacienţilor care nu necesită asistenţă medicală avansată se va efectua fără adăugarea de costuri suplimentare, aşa cum se întâmplă în prezent.

De asemenea, serviciilor publice de ambulanţă li se interzice taxarea pacienţilor pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare îngrijirii acestora.

Ministrul Sănătăţii a fost sesizat despre aceste neregului într-o vizită de lucru făcută judeţele Satu Mare şi Hunedoara. El a promis atunci că astfel de situaţii nu vor mai exista.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici