Cseke: Există discuţii privind schimbarea modalităţii de plată a medicilor de familie

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, sâmbătă, că există discuţii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi cu reprezentanţii medicilor de familie privind schimbarea modalităţii de plată a serviciilor oferite populaţiei de cabinetele medicale de familie.

45 afișări
Imaginea articolului Cseke: Există discuţii privind schimbarea modalităţii de plată a medicilor de familie

Cseke: Există discuţii privind schimbarea modalităţii de plată a medicilor de familie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Zalău, că, în prezent, în România, există medici de familie care câştigă mult mai mult decât alţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Există discuţii cu CNAS şi cu medicii de familie privind schimbarea modalităţii de plată a serviciilor oferite de medicii de familie. În prezent, finanţarea lor este 90 la sută pe persoană şi 10 la sută pe serviciu. Astfel, avem medici cu 2.000 de pacienţi înscrişi, dar care oferă consultaţii doar pentru 500 de pacienţi. Totuşi, medicul de familie este plătit pentru toţi cei 2.000 de pacienţi din listă", a spus Cseke.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu a luat, deocamdată, nicio decizie în privinţa modificării procentajului, dar că, dacă se va decide implemetarea finanţării pe serviciu, vor trebui gândite pârghii de control al sistemului.

"Va trebui să mergem mult pe încredere şi pe ce declară medicii, dar va trebui, totuşi, să avem pârghii de control al sistemului de finanţare", a declarat Cseke Attila.

Acesta a spus că este nevoie şi de corectitudine în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor, întrucât există, în prezent, discrepanţe mari între sumele pe care le primesc spitale de acelaşi rang, pentru aceleaşi servicii oferite populaţiei.

"Este nevoie de o egalizare a tarifelor pe caz ponderat ce sunt decontate pentru intervenţiile efectuate în diferite unităţi spitaliceşti. Nu e corect ca pentru acelaşi tip de intervenţie să decontăm sume diferite pentru spitale de acelaşi tip şi de acelaşi nivel de competenţă. Aceste tarife pe caz ponderat trebuie unificate, ca să ajungem la o anumită normalitate pe care am pierdut-o de ani buni", a precizat Cseke.

Acesta a spus că situaţia actuală în care tarifele decontate nu sunt corelate, nu face bine nici pacienţilor, nici sistemului sanitar.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici