Cseke: Ministrul Sănătăţii necesită pârghii juridice, economice, să fie răspunzător de actul medical

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că, dacă publicul vrea ca ministrul Sănătăţii să fie răspunzător pentru actul medical, ministrul are nevoie de pârghii juridice şi economice.

41 afișări
Imaginea articolului Cseke: Ministrul Sănătăţii necesită pârghii juridice, economice, să fie răspunzător de actul medical

Cseke: Ministrul Sănătăţii necesită pârghii juridice, economice, să fie răspunzător de actul medical (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Cseke Attila a spus, referitor la faptul că, potrivit unui sondaj, peste 70 la sută din oameni spun că ministrul Sănătăţii ar trebui să răspundă pentru actul medical, că ministrul nu poate să răspundă pentru activitatea fiecărui medic.

"Este o percepţie pe care o cunosc, am afirmat că e nevoie de limpezirea lucrurilor: A răspunde pentru tot ceea ce înseamnă sistemul medical, ministrul, oricare ar fi el, nu poate să răspundă pentru activitatea fiecărui medic, este absurd. Dar nu e corect cel puţin un lucru, faptul ca în percepţia publică, ministrul răspunde pentru ceea ce se întâmplă în sistem, dar nu dispune de pârghii juridice sau economice, practic îţi pune o barieră", a spus Cseke Attila.

Ministrul a precizat că acestă problemă se poate rezolva prin clarificarea situaţiei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"Eu când spun că trebuie rezolvată problema CNAS, pe un principiu simplu: 82 la sută din bugetul sănătăţii este administrat de CNAS, care este prin lege o instituţie autonomă, răspunde CNAS, ministrul nu se poate implica în ceea ce se întâmplă la Casă. Dacă percepţia publică este că ministrul trebuie să răspundă, daţi-i ministrului pârghiile necesare, ca să răspundă, că aşa, răspund pentru faptele altora", a spus Cseke Attila.

Întrebat dacă sunt justificate protestele de la casele de asigurări de sănătate, Cseke a răspuns că ar trebui întrebat preşedintele CAS.

"Opinia mea este că CNAS este instituţie autonomă, ministrul Sănătăţii nu se poate implica în activitatea Casei", a spus ministrul.

Cseke Attila a participat, vineri, la Institutului Oncologic "Ioan Chiricuţă" din Cluj-Napoca, la inaugurarea noilor echipamente din Laboratorul de Radioterapie, care sunt în prezent cele mai moderne şi mai complexe echipamente de acest fel din România.

Investiţia a fost de peste 3,5 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici