Cseke: Situaţia fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că situaţia fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată şi nu este exclusă posibilitatea unor modificări, însă procesul de restructurare a unităţilor medicale va continua.

76 afișări
Imaginea articolului Cseke: Situaţia fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată

Cseke: Situaţia fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Cseke a afirmat că propunerile de comasări şi reprofilări ale unităţilor sanitare au fost făcute în baza unor analize, iar în urma memoriilor primite va mai exista o verificare.

"Am primit foarte multe observaţii, memorii, dacă vreţi şi foarte multe delegaţii de primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene şi aşa mai departe, i-am primit şi au depus memoriile. Vom mai face o analiză, în mod cert, cu privire la fiecare judeţ şi cu privire la situaţia fiecărui spital, dar procesul în mod cert merge înainte şi el trebuie făcut. Atât timp cât eu ocup această funcţie, această măsură trebuie făcută, pentru că, încă o dată, trebuie privit pacientul. Şi acolo unde nu ai linii de gardă sau ai o singură linie de gardă din punctul nostru de vedere este o problemă de tratament", a spus Cseke.

Ministrul a refuzat să se refere la situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, unde s-au strâns 50.000 de semnături online ale celor care se împotrivesc propunerii ca acesta să fie comasat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, sau la situaţia spitalului din Sărmaşu, unde peste 150 de oameni au participat, joi, la un miting de susţinere a păstrării destinaţiei actuale, acesta fiind propus să se transforme în azil de bătrâni.

"Nu doresc acum să comentez situaţia vreunui spital sau a altuia, vom face din nou o analiză, dar în mod cert procesul de reorganizare merge înainte. Analiza merge înainte, nu am spus că nu vor putea fi eventuale modificări, în funcţie de reanalizarea fiecărui judeţ şi a fiecărei situaţii de la spitale, dar din punctul meu de vedere acest proces trebuie făcut, chiar dacă este extrem de dureros, extrem de nepopular şi sigur nu m-am făcut iubit pentru această propunere. Dar eu cred că este mult mai corect să aduci o finanţare şi să concentrezi resurse umane în Târgu Mureş şi să încerci să dai acolo tot ce poţi să dai ca sistem sanitar, decât să ţii bolnavii în spitale mai mici, unde tratamentul aplicat este mult simplificat", a conchis ministrul.

Cseke Attila a participat, vineri, la inaugurarea unui bloc operator de chirurgie pediatrică la SCJU Târgu Mureş, vizitând şi alte secţii ale spitalului care au beneficiat în ultima perioadă de finanţări importante.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirma, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanţare din sistem şi a acuzat mentalitatea conform căreia sunt dorite servicii medicale ca în Occident, dar cu regulile noastre. Ministrul a spus că în actuala organizare este finanţat de două ori, câteodată, acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţii medicale.

Potrivit ministrului, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke spunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an.

El avertiza autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici