CSM a luat act de pensionarea a şapte magistraţi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de cererea de pensionare a şapte magistraţi şi a înaintat preşedintelui propunerile de eliberare din funcţie, între care trei judecători de la instanţa supremă şi un procuror de la Parchetul instanţei supreme.

200 afișări
Imaginea articolului CSM a luat act de pensionarea a şapte magistraţi

CSM a luat act de pensionarea a şapte magistraţi (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să înainteze preşedintele României propunerea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătorilor Paşcu Ghiciu, Anca Viciu şi Maria Despina Mihai de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a judecătorului Ioan Toma de la Judecătoria Orăştie.

Anca Viciu fusese recent promovată judecător la instanţa supremă.

De asemenea, CSM a luat act de cererea de pensionare a procurorului Gheorghe Drăghici, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care fusese detaşat în funcţia de inspector judiciar la Consiliu din 15 august 2010.

Printre cei care au dorit să părăsească sistemul este şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă (fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă-n.r.), precum şi procurorul Valeriu Căpăţână de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Judecătorii Maria Despina Mihai şi Ghiciu Paşcu (fost procuror şef al Parchetului Capitalei şi al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti-n.r.) şi-au mai depus cereri de pensionare în luna mai 2010, însă au revenit asupra lor.

Maria Despina Mihai a fost adjunct al procurorului general al României, între februarie 2002-martie 2004, în timpul guvernării PSD, respectiv în timpul mandatelor procurorilor generali Joiţa Tănase şi Ilie Botoş. În martie 2004, Despina Mihai a depus jurământul de judecător al instanţei supreme în faţa preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis candidatura ei pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În decembrie 2001, Despina Maria Mihai a fost numită în funcţia de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, ea preluând postul lui Ghiciu Paşcu, numit judecător la instanţa supremă.

Despina Mihai a formulat şi anul trecut o cerere de pensionare, către CSM, pe care şi-a retras-o.

Despina Mihai este judecătorul care a decis, în 30 martie, arestarea preventivă a senatorului Cătălin Voicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici