CSM cere Inspecţiei Judiciare să verifice parchetele care au încheiat protocoale cu SRI

Membrii CSM au decis, în cadrul plenului de joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua un control tematic la parchetele care au încheiat protocoale cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Propunerea a fost votată cu opt voturi la şapte.

408 afișări
Imaginea articolului CSM cere Inspecţiei Judiciare să verifice parchetele care au încheiat protocoale cu SRI

CSM cere Inspecţiei Judiciare să verifice parchetele care au încheiat protocoale cu SRI

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, în temeiul art. 74 din Legea nr. 317/2004, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii. (majoritate: 8 voturi Admitere; 7 voturi Respingere)”, se arată în decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi.

Această propunere s-a aflat pe ordinea de zi după ce a fost amânată la plenul precedent, din 4 aprilie, când vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.

"Aduc la cunoştinţă că, în urma şedinţei plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entităţile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar care au comunicat că au existat şi există sau au denunţat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol denunţat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanţe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt ataşate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală", a anunţat procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici