CSM: Declaraţiile lui Victor Ponta şi ale lui Călin Popescu Tăriceanu au afectat sistemul judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, vineri, că declaraţiile făcute în anul 2015 de Victor Ponta, fost premier, şi de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, referitoare la activitatea DNA, sunt de natură a afecta independenţa justiţiei.

322 afișări
Imaginea articolului CSM: Declaraţiile lui Victor Ponta şi ale lui Călin Popescu Tăriceanu au afectat sistemul judiciar

CSM: Declaraţiile lui Victor Ponta şi ale lui Călin Popescu Tăriceanu au afectat sistemul judiciar (Imagine Silviu Matei / Mediafax Foto)

Potrivit CSM, vizate sunt declaraţiile făcute de Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu în spaţiul public, în perioada 7 - 21 iunie 2015, atât prin intermediul unor posturi de televiziune cât şi în Parlamentul României, în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Afirmaţiile lansate în spaţiul public s-au referit la activitatea judiciară desfăşurată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la lipsa de independenţă a acestora, în sensul că instrumentează dosare penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, în scop politic, urmărind demisia guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare. S-a indus ideea că instituţii de forţă ale statului, prin activitatea abuzivă desfăşurată şi neconştientizarea responsabilităţii pe care o au, urmăresc printr-o încercare de lovitură de stat înlăturarea unui regim democratic ales", se precizează într-un comunicat de presă transmis de CSM.

Plenul consiliului a decis că declaraţiile celor doi au depăşit cadrul dicursului politic, "aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia".

În cadrul cercetărilor, inspectorii au constatat că susţinerile celor doi sunt acuzaţii nefondate şi constituie "o încercare de disculpare în faţa opiniei publice la acuzele formulate de procurori la adresa domnului Victor Ponta în dosarul instrumentat de DNA, în care avea calitatea de inculpat", transmite CSM.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici