CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Sebastian Ghiţă despre dosarul de la DNA

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară, miercuri, în cazul declaraţiilor făcute de Sebastian Ghiţă după ce a fost la DNA Ploieşti, în dosarul în care este urmărit penal, sub control judiciar, pentru fapte de corupţie, spălare de bani, evaziune şi coruperea alegătorilor.

54 afișări
Imaginea articolului CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Sebastian Ghiţă despre dosarul de la DNA

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Sebastian Ghiţă despre dosarul de la DNA

CSM cere Inspecţiei Judiciare să stabilească dacă afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă a afectat independenţa justiţiei.

"Ca urmare a afirmaţiilor domnului Sebastian Ghiţă Aurelian, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în data de 24 iunie 2015 şi preluate de mass-media, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Sebastian Ghiţă a fost miercuri la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că a fost extinsă urmărirea penală pe numele lui pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului şi, totodată, au extins şi sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia. De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, "în exercitarea căreia a săvârşit fapta", dar şi să părăsească localitatea Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.

La ieşirea de la DNA, Sebastian Ghiţă a spus că noua măsură, de a nu părăsi Ploieştiul, a fost luată probabil pentru a fi umilit, pentru că nu a încălcat cu nimic cealaltă măsură, a interdicţiei de a părăsi ţara, din cadrul controlului judiciar.

"De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat Ghiţă.

Deputatul a mai spus că astăzi şi-a dat seama despre ce este vorba în dosarul în care este urmărit penal, precizând că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante.

"Şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României - nu pentru că mi se întâmplă mie acest lucru, ci pentru că vi se poate întâmpla, oameni buni, oricăruia dintre voi, oricăruia din ţara asta i se poate întâmpla -, pentru că sunt deputat în Parlamentul României, trebuie să lupt cu ceea ce se întâmplă şi să spun că abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de către societate, de către Parlament, de către partidele politice. Şi mai vreau să vă spun că astăzi mi-am dat seama că tot acest dosar este doar o etapă, un pas în to tceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, continue", a mai spus Ghiţă.

Sebastian Ghiţă a spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează "dărâmarea acestui guvern".

El a mai spus că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante, pentru a-l influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia.

"Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României, chiar dacă dânşii cred asta. Nu o să intru în detalii, pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun", a adăugat Ghiţă.

El a susţinut că a primit şi interdicţia de a-şi exercita mandatul de deputat şi că toate aceste măsuri sunt abuzive şi înalcă drepturile cetăţeanului.

"I-am spus procurorului că face teste şi nu cred că trebuie să fiu cobai eu sau alt deputat", a adăugat Ghiţă.

Deputatul a catalogat acuzaţiile procurorilor ca fiind "cât se poate de trase de păr şi nelalocul lor".

"Eu vreau să vă întreb, în 15 ani, ANAF, procurori, Daniel Morar n-au putut să ştie că nişte firme din România au făcut evaziune fiscală, trafic de influenţă, corupţie", a întrebat retoric Ghiţă, la ieşirea de la DNA.

El a mai afirmat că ştie ce vor oamenii din servicii şi procurorii. "Nu sunt un neiniţiat şi un necunoscător al oamenilor din servicii, al oamenilor din procuratură şi ştiu ce vor", a spus Ghiţă.

"Decizia mea e să fac o plângere procurorului general al României. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească şi cel chemat să facă acest lucru este procurorul general al României", a mai spus Ghiţă.

El a afirmat că, în opinia sa, "se încearcă o lovitură de stat" şi a spus că procurorii nu au dreptul să interzică unui parlamentar să-şi exercite atribuţiile.

"Trebuie să înţelegem că parlamentarii României oricât de corupţi, răi şi hoţi, oricât de urât îi arată procurorii, parlametnarii totuşi sunt aleşii oamenilor şi să-i interzici unui ales să meargă în Parlament este un atac la democraţie", a declarat el.

Ghiţă a atacat ancheta procurorilor, spunând că în dosar există declaraţiile unor martori sub acoperire "care declară tot ceea ce vor procurorii şi afirmând că persoane implicate în dosar au participat la fabricarea de probe în momentul în care au ştiut că poartă asupra lor echipament instalat de procurori.

"E momentul să le spunem procurorilor că atunci când fabrici probe acestea sunt infracţiuni", a spus Ghiţă.

Ghiţă a reafirmat că dosarul său este unul politic.

"Nu scrie justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta de aceea această chestiune mă face să cred că e un dosar politic, nu al meu, ci care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu-şi dă demisia atunci când vor aceşti oameni mama, cumnatul, sora, prieteni vor plăti", a mai spus Ghiţă.

Parlamentarul a arătat că dosarul său are ca miză demisia lui Victor Ponta.

"Mi s-a spus că nu voi păţi nimic din ce mi se întâmplă dacă Victor Ponta îşi dă demisia. (...) De două săptămâni politicieni, oameni din servicii şi procurori îmi atrag atenţia că voi avea probleme dacă Victor Ponta nu-şi dă demisia", a mai spus Ghiţă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În baza noilor probe şi a extinderii acţiunii penale faţă de Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar, care se aplică din 24 iunie până în 14 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici