CSM spune că decizia CCR privind completurile se aplică doar pentru cele de 5 judecători de la ÎCCJ

CSM precizează că decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la instanţa supremă vizează doar aceste completuri, nu şi pe celelalte de la ÎCCJ sau chiar de la alte instanţe judecătoreşti. Compunerea completurilor, altele decât cele de 5 judecători, nu are loc prin tragere la sorţi.

719 afișări
Imaginea articolului CSM spune că decizia CCR privind completurile se aplică doar pentru cele de 5 judecători de la ÎCCJ

CSM spune că decizia CCR privind completurile se aplică doar pentru cele de 5 judecători de la ÎCCJ

„Decizia Curţii Constituţionale nr. 685/2018, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă. Prin urmare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii menţionează că decizia Curţii nu are incidenţă decât în ceea ce priveşte aceste completuri, iar nu şi celelalte completuri colegiale constituite la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau al celorlalte instanţe judecătoreşti, care nu au făcut obiectul analizei Curţii Constituţionale”, precizează CSM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Consiliului, în aceste condiţii, compunerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este reglementată prin alte dispoziţii legale din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care nu prevăd desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorţi.

Precizările vin după ce în spaţiul public au fost lansate afirmaţii potrivit cărora decizia CCR s-ar aplica şi pentru alte completuri decât cele de 5 judecători de la ÎCCJ.

Curtea Constituţională a României a anunţat, pe data de 7 noiembrie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici