Cum a fost furat filmul 3D care reprezintă Catedrala Mântuirii Neamului. Publicarea clipului a stârnit un scandal imens

Un filmuleţ "furat" din arhiva firmei de arhitectură ce execută proiectul Catedralei Mântuirii Neamului era cât pe ce să nască un conflict între Patriarhie şi respectiva societate băcăuană. Clipul prezenta o simulare a viitorului ansamblu arhitectural ce se ridică pe Dealul Arseleanului, la doi paşi de Parlament. Un tur virtual în care privitorul putea vizita întregul complex religios, estimat la 200 de milioane de euro, şi întins pe cinci hectare, respectiv catedrala, plus cele patru case ale Sfinţilor Apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca, fiecare cu funcţiunea ei.

1129 afișări
Imaginea articolului Cum a fost furat filmul 3D care reprezintă Catedrala Mântuirii Neamului. Publicarea clipului a stârnit un scandal imens

Cum a fost furat filmul 3D care reprezintă Catedrala Mântuirii Neamului. Publicarea clipului a stârnit un scandal imens (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Ochiul dornic să înţeleagă cât mai multe din măreţul edificiu, prezentat sub formă de machetă, putea vedea în simulare şi un heliport, care însă n-a fost prevăzut pe planşeta iniţială. Licenţă artistică venită de la constructor sau detaliu cerut de BOR?

Cum a ajuns heliportul în clipul de prezentare

Contactat de gândul, şeful biroului de presă al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica afirmă că filmuleţul care circulă pe YouTube cu respectivul tur virtual al catedralei nu este cel real. "Nu acesta este clipul oficial. Patriarhia va prezenta un film oficial la sfârşitul acestei luni", a declarat Stoica.

Mai mult, reprezentantul BOR a precizat că responsabilă cu postarea respectivei filmări pe canalul online nu e instituţia. Părintele are o explicaţie şi pentru heliportul ce apare în clip şi spune că acesta n-a fost prevăzut în proiectul iniţial. "E o propunere a arhitectului, ce l-a gândit amplasat în apropierea unei clădiri din ansamblu, mai exact lângă centrul social medical, Casa Sfântului Apostol Luca. Repet, e o propunere a arhitectului, nefiind prevăzut în proiectul iniţial. Aşteptaţi să vedeţi filmul oficial, pe care îl vom face public la sfârşitul acestei luni", conchide Constantin Stoica.

Şi totuşi, cum a ajuns filmuleţul respectiv pe YouTube? Explică arhitectul Amaiei Constantin, şeful societăţii Vanel Exim, care a câştigat proiectul catedralei Mântuirii Neamului. El spune că a existat iniţial un astfel de clip - "de lucru, o simulare", dar că filmarea a dispărut din computer. "A fost descărcat fraudulos", afirmă pentru gândul arhitectul Amaiei. "A fost cineva de la noi, altfel nu-mi explic", mai spune Amaiei.

Citeşte mai multe despre filmul 3D care reprezintă Catedrala Mântuirii Neamului pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici