Cum a scăpat un primar de aproape toţi asistaţii social cu ajutorul unui psiholog

Un primar din judeţul Botoşani a reuşit să reducă numărul asistaţilor social din comună de la 382 la 8. Edilul a adus, pe fonduri elveţiene, un psiholog, cu ajutorul căruia a aflat că asistaţii social sunt deprimaţi şi nu cunosc beneficiile angajării, apoi le-a găsit locuri de muncă.

6005 afișări
Imaginea articolului Cum a scăpat un primar de aproape toţi asistaţii social cu ajutorul unui psiholog

Cum a scăpat un primar de aproape toţi asistaţii social cu ajutorul unui psiholog

Primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, a reuşit, cu sprijinul unui psiholog şi cu accesarea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă din fonduri elveţiene, să convingă sute de oameni, asistaţi social, că e mai bine pentru toată lumea să muncească.

„Când am venit la Primărie aveam 382 de asistaţi sociali. Am făcut o evaluare a fiecărei gospodării prin aplicarea unor chestionare şi am căutat soluţii. Am scris un proiect pe fonduri elveţiene pentru a putea aduce un psiholog în comună, pe lângă compartimentul de asistenţă socială al Primăriei, şi am reuşit. Am colaborat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi cu mediul privat pentru a vedea de ce calificări e nevoie pentru muncitori şi am solicitat AJOFM să organizeze cursul de calificare la noi în comună, pe nevoile din mediul privat. Luna trecută am avut opt asistaţi sociali, luna aceasta sunt 11, dar mai mult de 60 de zile nu îi ţinem ca asistaţi social pe cei care au adeverinţă că sunt apţi de muncă. Îi ajutăm să se integreze în piaţa muncii”, a declarant, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu.

Rotundu a spus că în comună a existat o mare problemă cu asistaţii sociali, însă cu sprijinul psihologului a reuşit să îi determine pe oameni să se angajeze.

„A existat o foarte mare problemă cu asistaţii sociali. Cu sprijinul psihologului am descoperit că aceste persoane sunt foarte deprimate, sunt descurajate şi nu ştiau care sunt beneficiile angajării. Am încercat să îi ajutăm cu cursuri de recalificare şi am reuşit să rezolvăm această problemă. Am avut la un moment dat o problemă de conexiune reală între angajator şi viitorii angajaţi, însă prin aplicarea unor chestionare am reuşit să stabilim ce cursuri sunt necesare pentru mediul privat şi am cerut AJOFM cursuri pentru recalificarea cetăţenilor din comună pe cerinţele pieţei. Am organizat până acum mai multe burse ale locurilor de muncă, au fost oferite de către angajatori peste 600 de locuri de muncă, angajatori atât din zonă, cât şi din străinătate şi am reuşit să integrăm peste 200 de persoane în câmpul muncii. Există într-adevăr şi o problemă: sunt foarte mulţi oameni care au beneficiat de cursuri de calificare şi au plecat în străinătate, dar este totuşi un lucru benefic: familiile lor au rămas aici şi au banii necesari pentru a se descurca fără a mai solicita sprijin de la stat”, a declarat Cătălin Rotundu.

Potrivit primarului din Drânceni, o foarte mare problemă în comună o reprezintă şi nivelul scăzut de educaţie şi de cultură al comunităţii, însă există proiecte pe termen lung pentru a rezolva şi această situaţie.

„Peste 80% dintre elevii care termină 8 clase rămân doar cu acele 8 clase. Nu îşi mai continuă studiile şi nu obţin niciun fel de calificare. Pentru aceştia Primăria încearcă să găsească acum alte soluţii şi intenţionează să organizeze diferite cursuri pentru a le asigura o calificare şi o altă şansă de a fi angajaţi în câmpul muncii. Aplicăm chestionare anual şi aflăm atât de la populaţie în ce domeniu şi-ar dori să activeze şi ce vor face de acum încolo, cât şi de la angajatori în ce variantă îşi vor dezvolta afacerile. Momentan se desfăşoară în comună cinci cursuri de recalificare: de frizer, lucrător comercial, bucătar, ospătar şi agent de pază, dar facem strategii pe termen lung şi încercăm să organizăm cursuri de calificare pentru nevoile mediului de afaceri pe termen lung”, a spus primarul.

Cu sprijinul fondurilor elveţiene edilul a reuşit să realizeze mai multe proiecte destinate în special îmbunătăţirii vieţii locuitorilor din comună. Pe lângă psihologul care a fost angajat la Primărie şi care aplică periodic chestionare şi îi consiliază pe cetăţeni, în comună se lucrează pentru amenajarea unui centru medico-social, Primăria având angajat şi un medic care asigură serviciile medicale pentru cei neasiguraţi.

În spaţiul în care va funcţiona clădirea unităţii medico-sociale se vor organiza şi săli de cursuri de calificare pentru populaţia activă din comună care însă nu îşi mai continuă studiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici