Cum alegem vinul pentru mesele festive de Crăciun şi Revelion? 5 greşeli de evitat

  • Aşa cum a spus şi Robert Louis Stevenson, “Vinul reprezintă poezia îmbuteliată”.
  • Cum friptura de porc este principala atracţie de pe masa de Crăciun, este recomandat ca aceasta să fie însoţită de vinul roşu, sec.
  • Conform tradiţiei, în noaptea de Revelion este bine ca pe masă să fie preparate din peşte, care merg foarte bine cu vinurile albe.
832 afișări
Imaginea articolului Cum alegem vinul pentru mesele festive de Crăciun şi Revelion? 5 greşeli de evitat

Sărbătorile de iarnă se apropie, aşa că trebuie să ai grijă la tipurile de vin pe care le alegi pentru meniul festiv. 

Desertul tradiţional, cozonacul, se potriveşte foarte bine cu vinuri albe sau rozé, dulci. La sfârşitul mesei nu pot lipsi vinarsul sau coniacul, care se alăture cafelei. Acestea îndeplinesc funcţia de băutură digestivă.

Din noaptea de Revelion, se spune că este bine ca pe masă să fie preparate din peşte, care merg foarte bine cu vinurile albe. Totodată, de la această masă, nu poate lipsi vinul spumant, deschis chiar în momentul trecerii dintre ani. Iar desertul, care cel mai adesea este tortul, dacă este preparat cu multă ciocolată, i se poate alătura un vin precum Merlot-ul.

Consumul vinului poate fi văzut şi ca pe o artă. Dacă vrei să ai parte de o experienţă optimă poţi lua în calcul câteva reguli de consum a băuturii.

1. Vinurile nu trebuie amestecate

Încercarea de a servi mai multe sticle diferite în timpul aceleiaşi mese riscă să vă strice plăcerea, dar şi ficatul. Alegeţi o temă în care să combinaţi trei, cel mult patru vinuri, de la antreu până la desert, astfel încât să le puteţi aprecia din plin.

2. Paharele trebuie să fie potrivite

Dacă doriţi o experienţă completă puteţi să vă achiziţionaţi pahare speciale, ca cele de Burgundia sau Bordeaux.

3. Aveţi grijă la temperatura de servire

Luaţi cuburi de gheaţă şi una sau mai multe găleţi de gheaţă umplute cu o treime de apă pentru a vă reîmprospăta regulat vinurile.

4. Nu serviţi vinurile în orice ordine

Începeţi cu un vin de Porto sau un anisette ca aperitiv. Mergeţi în crescendo, de la cel mai tânăr vin la cel mai bătrân, de la cel mai puţin puternic la cel mai taninos, mai ales pentru vinurile roşii. Iar pentru cele albe este recomandat să începeţi cu cel mai fin. Şi nu uita, vinurile albe se consumă înaintea celor roşii.

5. Rezervaţi şampania pentru aperitiv sau pentru masă

Şampania la desert este un mit. Din contră, aceasta trebuie evitată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici