Cum gestionează SUA atacul unui urs: probe ADN şi camere cu infraroşu

  • Autorităţile americane caută un urs grizzly care a ucis o femeie în Montana.
  • Leah Lokan, o asistentă medicală în vârstă de 65 de ani, din California, se oprise cu cortul în oraşul Ovando în timpul unei excursii cu bicicleta.
  • Cazul din SUA vine în aceaşi săptămână în care în spaţiul public din România are loc o dezbatere amplă cu privire la modul în care trebuie gestionată problema urşilor.
1661 afișări
Imaginea articolului Cum gestionează SUA atacul unui urs: probe ADN şi camere cu infraroşu

Cum gestionează SUA atacul unui urs: probe ADN şi camere cu infraroşu

În timpul atacului de marţi, colegii ei de campare au folosit spray contra urşilor pentru a forţa animalul să iasă din zona de camping, relatează BBC.

Autorităţile americane au lansat acum o operaţiune de găsire a ursului problemă. Un serviciu privat de salvare aeriană, Two Bear Air Rescue, utilizează tehnologia cu infraroşu pentru a localiza animalul, potrivit agenţiei Montana’s Fish, Wildlife and Parks (FWP).

Anchetatorii cred că animalul cântăreşte aproximativ 181 kg. ADN-ul său a fost recuperat la locul atacului şi va fi comparat cu ADN altor urşi pentru a evita captuarea exemplarului greşit.

Parcul unde a avut loc incidentul găzduieşte una dintre cele mai mare concentraţie de urşi din SUA, dar atacurile fatale sunt rare în regiune. În ultimii 20 de ani, au existat doar două alte incidente, potrivit autorităţilor din SUA.

Urşii care atacă oamenii nu sunt întotdeauna ucişi dacă atacul lor rezultă dintr-o întâlnire surpriză sau dacă ursul îşi apăra puii. Dar un purtător de cuvânt al Montana FWP a declarat pentru AP că ursul implicat în moartea doamnei Lokan este considerat o ameninţare din cauza naturii atacului.

Cazul din SUA vine în aceaşi săptămână în care în spaţiul public din România are loc o dezbatere amplă cu privire la modul în care trebuie gestionată problema urşilor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a prezentat joi, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun, relatează Aleph News.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor prin capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

Potrivit iniţiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice. CITEŞTE MAI MULT AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici